Diskuse:Gadžo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Gadžo" je v šarištině opravdu slovo s negativním významem, byť čaští autoři píšou a opisují, jak se nejedná o slovo hanlivé... Je zaujímavé, že žádný s těchto autorů se neodvolává na jazykovědce, ani není rodilým "Východňárem". Se slovem "gadžo" jsem se (jako rodilá Prešovčanka) potkala mnohem dřív, než se slovem Rom (zde se vždy užívalo slova Cigán, šariššsky "cigáň"), slovo ROM, ač jsem měla romské (jak dnes vím) spolužáky neužíval nikdo... V devadesátých letech jsem dělala výzkum v romské osadě, kde by si mě opravdu nikdo nedovolil nazvat "gadžovkou" - za to já je neurážela slovem ROM, které jako označení své příslušnosti jednoduše odmítali ("my sme cigaňe, ňe romove!")... Zastávám názor, že každý má právo být nazýván jak chce - a slovo "gadžo" je zde tak negativní, že normální bílý Prešovčan ho pro sebe akceptvat nemůže).

Díky za příspěvek k článku a informaci do diskuse. Trochu se obávám o osud toho, co jsi dopsala, protoež správci Wikipedie nemilosrdně vyhazují vše, co je výsledkem "vlastního výzkumu". Snad by šlo zde Požádat správce, aby v tomto případě udělali výjimku a příspěvek od Maris tam nechali.

Malá poznámka: V diskusi se příspěvky podepisují, což se provede kliknutím na tlačítko s obrázkem "podpisu", u kterého nápověda říká "Váš podpis s časovým údajem. --Anglos 05:53, 14. 4. 2008 (UTC)