Diskuse:Gabčíkovo (vodní dílo)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Měl bych několik připomínek a dotazů:

  • Proč je jednoslovným názvem nazvané vodní dílo (které je IMHO vedle obce až druhotné) a ne obec, podle níž se jmenuje?
Vodní dílo je více známé než obec a považuji toto za nejlepší řešení a dokud tu obec nemá ani článek, nechal bych to určitě tak. Až bude mít obec článek, tak pokud budou obecné zásady české wikipedie vyžadovat, aby byla v případě dvou významů daného slova právě ona (obec) vždy a bez výjimky na hlavní straně hesla (tj bez upřesnění v závorce), pak bych se přimluvil za pojmenování Gabčíkovo (vodní dílo) nebo Gabčíkovo (přehrada) a přesun tam. Mircea 11:49, 5. 10. 2006 (UTC)
Já bych byl pro rozcestník (podobně jako na sk wiki). A zatím jsem chtěl, aby to byl redirect, protože se interwiki usadí ve správném stavu. --Postrach 15:43, 5. 10. 2006 (UTC)
  • Je skutečně pravda věta "8 hydroagregátů generuje 720 MW" ? Dovolil bych si tvrdit, že bez nevyvbudované vyrovnávací nádrže u Nagymaros by krátkodobě tento výkon způsobil na maďarské straně dost vážné problémy se záplavami a déle než několik desítek minut by nešel udržet. Výkon totiž odpovídá 2-3 násobku průměrného průtoku Dunaje v těch místech. Asi by bylo lepší napsat cosi o instalovaném výkonu, který je ale z výše uvedených důvodů nerealizovatelný.
Tak tohle jsem jen přeložil ze slovenské wikipedie, takže pokud máte příslušné znalosti, doplňte, opravte, ať to máme co nejlepší. Mircea 11:49, 5. 10. 2006 (UTC)

Zkusím dohledat údaje a dodat fotky. Ony jsou hlouposti i na enwiki - to co udávají jako průměr kaplanovy turbíny, je ve skutečnosti průměr rotoru generátoru (a tenhle chybný údaj mají i na propagačním slovenském webu), turbína je ve skutečnosti zhruba poloviční. Ty turbíny je navíc možno dlouhodobě asi o třetinu přetěžovat (což se ale nevyužívá, protože jich stejně nelze ani takhle pustit víc než polovinu). Škoda, že někdo neumí překládat z maďarštiny, je tam pohled druhé strany - tady zatím převládá slovenský POV. --Postrach 12:31, 5. 10. 2006 (UTC)

720MW neuvádí jenom sk.wiki ale i mnohé stránky, které jsou refovány odsud. Já jenom tak že jsem si tohohle všiml a šel jsem kolem... --Aktron (d|p) 18:24, 21. 10. 2007 (UTC)