Diskuse:František z Assisi

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

u nás v Čechách se používá terciáře(vaše terciaty) (3 řád) pro lidi žijící ve světě -později vzniká jeho regulovaná větev - různé kongregace...Školské sestry sv. Františka, Šedé sestry a pod....

Zakládá Řád Menších bratří- viz rozdělení Františkánského řádu do větví konventuálové(minorité),observanti a capucini...

odkaz na stránky Františkánských studii....server katolík Neumím bohužel tyto poznámky zakomponovat do Vašeho textu a ani vložit funkční odkaz,ale potřebovala jsem vám sdělit tyto podle mne trochu odlišná fakta,abyste článek mohl upravit Vy nebo někdo jiný. Děkuji--Johy 16:03, 24. 4. 2006 (UTC)

František Serafinský[editovat zdroj]

Narazil jsem na http://www.pis.cz/cz/praha/pamatky/sv_frantisek_serafinsky na informaci, že František z Assissi je zvaný Serafinský, o čemž svědči také Kostel svatého Františka Serafinského (viz také [1]) hnedle u Karlova mostu. Avšak nenašel jsem moc zdrojů, které by tu "serafinskost" nějak objasňovaly. Neví o tom někdo něco a nemohl by to doplnit do článku? --Luděk 22:08, 1. 1. 2007 (UTC)

Odpovědi k 2.1.2007[editovat zdroj]

Sv. František z Assisi má skutečně přídomek Serafinský. Doplněno.

Na serveru Katolík jsem část zvanou Františkánské studie bohužel nenašel. Pokud se mi to podaří doplním.

Pokud se týká terminologie terciáti vs. terciáři, nalezl jsem v literatuře oboje, což pokud bude někdo psát článek na toto téma je řešitelné přesměrováním.

Tento článek se týká sv. Františka, proto další vývoj Řádu menších bratří v něm popsán není a měl by být tématem samostatného článku, který snad někdy někdo napíše. --Tom 12:16, 2. 1. 2007 (UTC)

Proč je František z Assisi serafickým, to přesně nevím - snad je to kvůli jeho vidění serafa r. 1224, který mu uštědřil stigmata. Jinak serafický se říká i celému františkánskému řádu, nebo františkánovi sv. Bonaventurovi se přezdívalo "doctor seraphicus".

O terciátech jsem v život neslyšel, mohli byste mi dát vědět, kde jste na to narazili? --Bonaventura.ofm 12:43, 1. 8. 2007 (UTC)