Diskuse:Frézování

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Marekwelderos v tématu „Počátky frézování

Pojem frézování nebude až tak přesně jednoznačný, co např. práce s horní frézkou - ta se nazývá jak? Mimoto co třeba nám všem tak dobře známé úpravy povrchu silnic. Zkuste to tam nějak zakomponovat. Nechci Vám do toho teď sahat, díky --Horst 23:16, 23. 11. 2006 (UTC)

Klidně do to sáhněte, tenhle článek jsem vytvořil, když jsem náhodou narazil na článek fréza, kde byly pojmy fréza, frézka a frézování nešťastně nahrnuté na hromadě. Psát o tom z patra si netroufám (už je to pár let co jsem to nepotřeboval) a žádnou literaturu o kterou bych se opřel teď nemám. Jestli se k tomu někdy vrátím bude to asi trvat. --Vyky 07:56, 24. 11. 2006 (UTC)

Nerozumím tomu, proč frézování definujete jednoznačně jako obrábění kovů. Dřevo nebo některé druhy plastů se obrábějí na obdobných strojích, obdobnými (často stejnými, jen jinak nabroušenými) nástroji. To podle Vás není frézování? Já bych tak kategorickými tvrzeními šetřil. Jsem profesí elektrotechnik, nejsem strojař, na rozšiřování článku si netroufám. Přesto jsem viděl fréz i frézek spoustu.Leotard 20. 2. 2009, 07:29 (UTC)

Pojem fézování se nedá jednoznačně spojovat s obráběním kovů ani jiných materiálů. Jde o způsob obrábění, kde se otáčí nástroj a obráběná věc je pevná nebo pevně upnutá. Je to přesně naopak než např. u soustružení. Fréza je například i sněhová, nebo se frézují pařezy u silnic. Pokud jde o obrábění kovů nebo plastů, stroj je frézka a nástroj fréza. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Bslesinger (diskuse)

Wikipedie:Editujte s odvahou, jste vítán na doplnění, popř. uspřesnění --Elm 5. 3. 2009, 17:07 (UTC)

Počátky frézování[editovat zdroj]

Zdravím, přijde mi sporné až zavádějící, že frézování bylo užíváno dříve než soustružení. 1) soustruh používá mnohem jednoduššího nástroje než frézka a navíc historické prameny dokládají něco jiného. Frézování se možná používalo mimo strojírenství i dříve ale mám za to, že to bylo jen v hodinářství. Pokud se budeme bavit o universální frézce tak ta byla představena až v roce 1861 tedy v druhé pol. století 19. A pokročilý soustruh na řezání přesných závitů byl představen Maudslayem na úsvitu počátku 19. stol. A to netřeba zmiňovat že suportový soustruh byl sestrojen ještě dříve. 2) Jako historicky první frézka (zřejmě ve smyslu pro řemeslnou strojařskou práci) se uvádí rok 1818 sestrojenou Whitneyem.

Ano možná se dříve "rotačně pilovalo" Kruhovým pilníkem, který byl upnut v soustruhu a obrobek na suportu, ale tvrdit, že frézování "předstihlo" soustružení je tak jak je psáno neohrabané, zavádějící a možná též fakticky nepřesné.... Ve "Studiu o technice" od NTM je jasně psáno, že frézka byla nedostatkový drahý stroj a všude "vládli" soustruhy a pilovalo se, pilovalo se pilníkem tak, že se z dělníků kouřilo (moje emocionální zabarvení). Úspěšná Lincolnova frézka z roku 1855 spíše připomíná upravený soustruh pro jednu konkrétní operaci nikoliv jako univerzální stroj, kterým soustruh již dávno byl.

Pokud se pletu budu rád opraven a budu rád za dovysvětlení jak je to myšleno. Přeji pěkný den :)

PS: Frézka na obrábění rovinných povrchů nebyla ze začátku strojírenství preferovaná, jelikož byla 1) drahá a složitá 2) pracovala s drahým nástrojem. Tedy mnohem výhodnějším strojem byla hoblovka a šeping čili obražečka. --Marekwelderos (diskuse) 28. 9. 2021, 11:51 (CEST)Odpovědět