Diskuse:Fordův–Fulkersonův algoritmus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Muzu se zeptat proc je tato stranka vami tak "neschvalena"?? Ja se omlouvam, ale priznavam ze sem na wiki novacek..a chtel bych vedet co je tam spatne udelany... diky za odpoved

Ja jsem "neschvaleni" nedaval (ani nevim, jak se to dela), ale souhlasim s tim, ze je zde co vylepsit. Na wiki jsem take novacek a az do dneska pouze pasivni uzivatel, takze mozna nejsem ten pravy na zodpovezeni teto otazky, ale kdyz se k tomu nikdo jiny tak dlouho nema ... Zajimala me varianta s minimalnimi pozadavky na tok hranami, ale z toho, jak byla dana kapitola napsana, jsem se mnoho nedozvedel. Chybel uz poradny popis ulohy - zda mame pouze dolni omezeni, nebo i horni (kapacity), zda hledame libovolny pripustny tok, nebo maximalni, nebo minimalni. Podle popisu prevodu na standardni ulohu max. toku zustaly min. pozadavky na hranach, a tedy nesel pouzit standardni FF algoritmus. Reseni jsem si nastudoval jinde a pokusil jsem se tuto kapitolu napsat lepe. Ke zbytku clanku napr. k obrazku chybi popisky (co je zdroj, stok, co znamenaji ta cisla ...) - napr. takto [[1]] nejak by mel vypadat. Myslim si, ze by bylo vhodnejsi dat priklad az pozdeji a ne hned do uvodu. Rozhodne by se melo rici, ze tvrzeni "tok f je maximálním tokem ... je ekvivalentni s tvrzenim, ze neexistuje neorientovana cesta" vychazi z Fordovy-Fulkersonovy vety. V casti "Vysvetleni algoritmu" zcela chybi carky ve vetach. --Pepa Cibulka 27. 4. 2011, 21:09 (UTC)

Nazev clanku[editovat zdroj]

Proc je nazev clanku Ford-Fulkerosonuv algoritmus, kdyz je to pojmenovane podle dvou osob a tudiz by to melo byt Forduv-Fulkersonuv? Osttane neni to jediny takovy clanek na wiki, takze mne pripadne poslete na nejakou diskuzi, kde se toto pojmenovavani resilo. --G3ron1mo 31. 5. 2009, 17:26 (UTC)

Nejsem si jistý, jestli je to někde kodifikováno, ale tipoval bych, že ano - říká se také např. "Creutzfeldt-Jakobova nemoc", zatímco "Creutzfeldtova-Jakobova nemoc" jsem nikdy neslyšel. Můžeš zkusit zahledat v pravidlech nebo se zeptat ÚJČ.--R.U.R. 31. 5. 2009, 18:08 (UTC)
Tak z poradny mi prisla jednoznacna odpoved:
Vážený pane XY,

v těchto spojeních skloňujeme obě (všechna) příjmení: Fordův-Fulkersonův algoritmus, Kantova-Laplaceova teorie apod.

S pozdravem

Jakub Dřímal
Ústav pro jazyk český AV ČR
oddělení jazykové kultury - jazyková poradna 
Navrhuji tedy zrevidovat celou wikipedii a zahrnout toto do pravidel. Nicmene ja se pokladam za novacka, tak bych byl rad naveden, kde a jak to udelat.--G3ron1mo 1. 6. 2009, 10:26 (UTC)
Dobrá práce!--R.U.R. 4. 6. 2009, 20:39 (UTC)
Tedy tohle jsem se dozvedel ve fyzice na zakladni skole, pravda pred 40 lety :-). Jenom pozor, aby se to neprehnalo, ani nektera nase prijmeni se nesklonuji (Janku, Krejci). U cizich to chce cit pro jazyk.
Já jsem se to kupodivu také dozvěděl ve škole (pravda, sice až na VŠ, ale to bude tím, že Ford-Fulkerson se za nás už na základce neprobíral :D). Nicméně matematici/fyzici nejsou češtináři, takže jsem se raději obrátil na příslušný ústav. --G3ron1mo 18. 11. 2010, 09:48 (UTC)