Diskuse:Fantastika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Opravte mne pokud se mýlím, ale dosud jsem měl za to, že k fantastický patří fantazie, nikoliv fantastika. --che 15:18, 19. 8. 2005 (UTC)

To se nevylučuje. Fantastická literatura se opravdu jednoslovně (do značné míry pod vlivem ruštiny za socialismu) označuje též jako fantastika (nikoli nutně naučnaja), viz třeba [1].
Co s heslem, je jiná otázka. --Malý·čtenář 15:30, 19. 8. 2005 (UTC)
Já jsem heslo zakládal pro ty části literatury, které do ní patří, pro popis jejich společných vlastností - např. historii. Pokud máte lepší nápad tak já na jeho existenci nijak nelpím.--Rawac 15:39, 19. 8. 2005 (UTC)
Proti obsahu naprosto nemám výtek, akorát bych doporučil zvážit přesunutí na "Fantastická literatura". --che 15:57, 19. 8. 2005 (UTC)
Koukám tedy do Encyklopedie science fictiona a fantasy a to by mohl být problém. Fantastická literatura se totiž dá chápat ve dvou významech. V tom širším to je vlastně obsah hesla fantastika, v tom užším je to jen ta literatura, která sice je se značným podílem fantazie, ale není sci-fi, fantasy ani horor. Podle encyklopedie by sem patřil A.C. Doyle: Země mlhy a H.R.Haggard: Ona. Ke své smůle (a hanbě) jsem však ani jedno z těchto děl nečetl.--Rawac 16:10, 19. 8. 2005 (UTC)

Je zde ještě jiná věc, ve které si nejsem příliš jistý. Už když jsem psal popisy Ocenění jako jsou Hugo Award, Nebula Award byl jsem na vážkách jak je pojmenovat. Nakonec jsem si v knihovně půjčil Encyklopedii literatury sci..., kde byly ceny pojmenované anglicky a udělal je stejně. Ale bylo to těsné rozhodnutí. Když teď Malýčtenář přejmenoval Hugo Award na Cena Hugo tak to moje tehdejší rozhodnutí zase nahlodal. Protože jsem i zdejší popisy cen napsal anglicky (tedy v originále) tak by mě zajímalo, jaký máte na jejich pojmenování názor. Začínám si totiž myslet, že originální pojmenování se stane neudržitelným, když někdo napíše o například o asijských cenách. --Rawac 16:27, 19. 8. 2005 (UTC)

Já osobně jsem se také setkával spíše s označením "Cena Hugo", ale vzhledem k existenci přesměrování se nezalknu ani nad "Hugo Award". --che 16:34, 19. 8. 2005 (UTC)