Diskuse:Exekuce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Nejedná se ani tak o ekonomický, ale spíše o právní pojem. Ne nadarmo patří soudní exekutoři pod ministerstvo spravedlnosti. A povídačky typu "exekuce je forma převzetí majetku" a "extrémní forma vymáhání dluhu" jsou balast, exekuce je výkon rozhodnutí. Soudní exekutoři vykonávají exekuce až od roku 2001, nadále to dělají také soudy a finanční úřady. Chce to opravdu ten článek zcela přepracovat. ABC2 12. 10. 2009, 07:27 (UTC)

Úplně jsem to přepsal. --Jvs 16. 4. 2010, 12:44 (UTC)

Návrh na sloučení[editovat zdroj]

Neslučovat. Vykonávací řízení je širší pojem než exekuce, kterou se dnes u nás rozumí pouze výkon rozhodnutí soudními exekutory. V tomto smyslu je třeba oba články upravit. NKP 23. 11. 2010, 13:09 (UTC)

Milý kolego, myslím, že se docela mýlíte. Exekucí se přirozeně myslí i výkon rozhodnutí soudem, i správní exekuce a i daňová exekuce. Jistě nebudete chtít rozporovat třeba názor dr. Tripese :-) [1], nebo popírat ustanovení § 175 - 232 daňového řádu a § 103 - 129 správního řádu ... Proto je sloučení více než na místě. Hustoles 23. 11. 2010, 13:49 (UTC)
Odkazovanou publikaci sice nemám k dispozici (i když jistě není problém, abych si ji vypůjčil), nicméně i v anotaci na Vámi odkazované stránce je uvedeno: "... ale i dalším osobám a institucím, které přicházejí do styku se soudním vykonávacím a exekučním řízením". Z toho je zřejmé, že vykonávací a exekuční řízení není totéž. Lze samozřejmě připustit, že v obecné mluvě se za exekuci může označovat i výkon rozhodnutí prováděný soudy, ale v právní rovině se to rozlišuje. Tak například v občanském soudním řádu se opakovaně vyskytuje formulace "Z výkonu rozhodnutí nebo exekuce jsou vyloučeny" (§ 338c odst. 3, § 338g odst. 3), a to proto, že se to vztahuje jak na výkon rozhodnutí (část šestá občanského soudního řádu), tak na exekuci (prováděnou soudními exekutory – zde se ustanovení občanského soudního řádu použijí přiměřeně podle ustanovení § 52 odst. 1 exekučního řádu). NKP 24. 11. 2010, 07:58 (UTC)
Doporučil bych Vám, abyste se ji sehnal a přečetl. Předpokládám totiž, že s danou oblastí máte alespoň něco společného (pracujete zřejmě pro nějakého soudního exekutora? - jen moje spekulace). Ovšem v tomto se hrubě pletete, což zjistíte i z úvodu oné publikace (mimochodem, je opravdu výborná a dr. Tripes, jinak místopředseda KS České Budějovice, se oblasti exekucí věnuje pravděpodobně celý život). Nebo snad lze odkázat na § 130/1 exekučního řádu. Je to prostě jedno a to samé. Koneckonců, brzy stejně soudní výkony rozhodnutí zaniknou a všechno už budou dělat jen exekutoři, takže pak už to bude jedno. Současný ministr spravedlnosti to tak chce a lze předpokládat, že to i prosadí.
To samozřejmě nebrání ty exekuce, které provádí soudní exekutor, rozebrat více do šířky a udělat z toho vlastní článek, přičemž článek "Exekuce" by na něj jako na podrobnější rozebrání celé problematiky odkazoval. Co říkáte, neměl byste zájem zde české wikipedii pomoci a rozšířit ji? Hustoles 24. 11. 2010, 08:57 (UTC)
Podívám se na tu knížku a pak budu případně reagovat. Tripese znám a je pravdou, že je to jeden z největších odborníků v této oblasti. Pro žádného exekutora nepracuji. Na to, abych napsal do Wikipedie něco uceleného o exekucích, nemám kapacity. NKP 24. 11. 2010, 09:31 (UTC)

Distraint není exekuce[editovat zdroj]

Spojení anglického článku Distraint a českého článku Exekuce je zavádějící a chybné, neboť jde o dvě zcela odlišné záležitosti.

1) editujte s odvahou. 2) podepisujte se. S pozdravem, --Hustoles 19. 5. 2011, 17:00 (UTC)