Diskuse:Evropský justiční prostor v civilních otázkách

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínky[editovat zdroj]

Zdravím a se zpožděním, ale přece mám pár připomínek.

  • (Úvod): Už první věta je taková neobratná. Není zřetelné zda prostor je (abstraktní) oblast právní spolupráce, tedy prostor předpisů nebo (konkrétní) území států EU.
  • Ostatně mi uniká proč je to "justiční" a ne "právní" prostor. Jedná se o harmonizaci práva nebo justice?
  • Dá se forum shopping napsat česky?
  • Národních pravidel jsem změnil na státních - šlo o státní zákonodárství. Nepoužíval bych vůbec pojem "národní" jako synonymum pro "státní". Je to matoucí anglicismus.
  • .. mohlo promítnout v oblasti uznání a výkonu rozhodnutí... a ne spíš promítalo, a jak? (to by mělo být v článku).
  • V padesátých letech vznikly tři subjekty práva, důležitější než kolik je které. Následující věta, nahradíme-li slovo integrace českým ekvivalentem dá "Hospodářská spolupráce členských států souvisela s vzestupnou ekonomickou spoluprací a odstraňováním překážek spolupráce." A je k ničemu.
  • Trochu moc právničiny, obávávám se pro laiky těžce srozumitelné. Např. myslím lepší než Rozdíly v hmotněprávní úpravě lze odstraňovat unifikací vnitrostátního hmotné práva a procesního práva na úrovni evropského práva či unifikací kolizních norem. by bylo "Rozdíly v hmotněprávní úpravě lze odstraňovat buď sjednocením hmotného a procesního práva na evropské úrovni, nebo pouze sjednocením vzájemně rozporných norem."
  • O unifikaci vnitrostátního procesního práva za situace bez relevantního cizího prvku není vedena diskuse. Jednak ve zdroji je "není příliš diskutována" a chce přeložit z právnické češtiny do lidské.
  • JEA a Maastricht:...znamenal změnu strategie a přístupu k harmonizaci práva ... bylo žádoucí doplnit i integraci právně-politickou. Víme co bylo žádoucí a teď chybí věta o tom co se stalo. I ve zbytku článku se pečlivě probírají smlouvy a výjimky některých zemí a jejich cíle, cituje se článek 65, ale nedozvím se prakticky nic o vlastním fungování Evropského justičního prostoru = o tom jak se naplňuje citovaný článek, resp. Akční plán rady...

Snad nejsem moc chaotický. S pozdravem --Jann 29. 7. 2010, 14:35 (UTC)

Děkuji za recenzi. Článek jsem sice z WPQ stáhl, ale Vaše připomínky výhledově zapracuji – aby recenze nebyla zbytečná. Mějte se, Taavetti 29. 7. 2010, 18:55 (UTC)