Diskuse:Eusocialita

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wow, vůbec jsem netušil, že existují i savci, žijící eusociálně (s výjimkou člověka, který se o to neúspěšně pokouší :). Tím pádem některé formulace v článku nesedí, protože jsem se zajímal jenom o hmyz. Výhledově s tím zkusím něco udělat nebo to samozřejmě může zařídit někdo jiný.--Lukas Sova 21:16, 17. 10. 2007 (UTC)


U těch rypošů je to tak, že ve společném podzemním obydlí žije samice, která se páří s jedním až třemi samci (tento párovací systém se někdy označuje jako monogynie). Jejich potomstvo zůstává u rodičů a stará se jak o ně, tak o mláďata (tedy své sourozence). O důvodech, proč se mláďata neudělají sama pro sebe, se spekuluje - může to být agresivní suprese vedoucí samicí, uvažuje se však i o vyvarování se inbreedingu. Co se týče uvedených dvou druhů, s největší pravděpodobností to nejsou jediné dva druhy rypošů, kteří žijí eusociálně. --Hanik 18:34, 25. 11. 2007 (UTC)

Chtěla bych se zeptat v čem spočívá ta obecná úspěšnost, když je fungování kolonie náročné na zdroje a pomaleji se rozmnožuje a expanduje? Možná by stálo zato napsat něco konkrétnějšího.--Bagi.m 4. 10. 2009, 19:57 (UTC)