Diskuse:Eurest

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Horst v tématu „Kritika

Obsah z verze [1], přeneseno kvůli nevyváženosti, NPOV jako málo související:

Kritika[editovat zdroj]

V roce 2008 vyšel v týdeníku Euro rozhovor s jednatelem Eurestu Miroslavem Šolem. Ten v něm mj. napadl školní jídelny slovy: „A navíc se i krade. Školních jídelen je kolem pěti tisíc a «uždibuje» se téměř všude. Proto jejich zaměstnanci tolik lobbují proti profesionálním firmám. Odhaduji, že dvacet procent surovin ve školství se ztratí. Navíc jídelny dávají lidem odpad.“[1] Reakce na rozhovor byly veskrze negativní. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prohlásilo, že se jedná o „nepodložené pomluvy a osočení stravovacích zařízení působících na trhu školního stravování“. Jako důvod tohoto napadení ministerstvo uvedlo: „Cílem pana Šoleho je evidentně získat ještě větší odbyt svých služeb ve školním stravování na úkor ostatních stravovacích zařízení, která jednoduše bez jakýchkoli důkazů pomluví.“ Krajský úřad Jihomoravského kraje reagoval obdobně a ve svém prohlášení mj. sdělil: „Firma Eurest se v Jihomoravském kraji v síti školních stravovacích zařízeních těžko prosazuje, neboť náš kraj nemá z důvodu dostačující kapacity svých zařízení školního stravování o její služby zájem. Podobná situace zřejmě nastává i v jiných krajích, proto firma Eurest sáhla po nejméně vhodném způsobu jak se prosadit, a to veřejným útokem na školní jídelny.“[2] Společnost pro výživu Šoleho vyjádření označila za „hodně drsná, účelová a především neodpovídající skutečnosti“. Firma Eurest se nakonec od Šoleho vyjádření distancovala, když je označila za osobní názory dotyčného.[3]

přenesl--Horst (diskuse) 21. 12. 2018, 14:39 (CET)Odpovědět


Vkládám NPOV vzhledem k zjevnému nepoměru mezi neutrálními či faktografickými informacemi a odstavcem kritika. Okino 6. 10. 2010, 20:25 (UTC)

Můžeš vložit odstavec Chvála, aby se to vyrovnalo. ;) --Ragimiri 6. 10. 2010, 20:30 (UTC)
Nápodobně. :-) Okino 6. 10. 2010, 20:41 (UTC)

Já nevím, v čem je v tom odstavci problém, vždyť jenom řekl pravdu, ne? Rozšíření by hesla ale bylo vhodné. --Nolanus C 6. 10. 2010, 20:44 (UTC)

Tak mě napadá jiná věc. Pokud se Eurest od vyjádření p. Šoleho distancoval, má to vůbec v tomto článku co dělat? Nemělo by to být (případně, kdyby tu ten článek byl) v článku o p. Šolem (a to zase asi pouze v případě, kdyby to pro něj mělo nějaký reálný dopad)? Pokud nebudou námitky, budu v blízkém horizontu mazat...
Myslím, že v odstavci o kritice (jakékoli) firmy by primárně neměla být kritika vyjádření jejích zástupců, ale případná skutečná kritika činnosti firmy, jejích výrobků apod. S výjimkou politiky a několika dalších oborů, jejichž podstatou je vyjadřování názorů, bychom měli méně psát o tom, co kde kdo řekl a jak kdo na to reagoval, ale co kdo udělal a co to znamenalo. Přijde mi navíc, že jde o velmi okrajový spor, který záhy vyprchal a věnoval se mu pouze jeden portál, všechny reakce jsou na přímé vyžádání redakce tohoto portálu. To mi jako široká veřejná diskuse nepřijde, takže je i otázka, do jaké míry jde o encyklopedicky významnou informaci (pravidlo odkazuji k přiměřenému užití). Okino 6. 10. 2010, 20:54 (UTC)

Co jsem pochopil, tak pan Šole se vyjádřil (a v článku tak i vystupoval) jako jednatel Eurestu, nikoliv soukromá osoba. Přiznejme si, že týdeník Euro by asi nedělal rozhovor s občanem Šolem. To distancování přišlo až později, po vlně kritiky. --Ragimiri 6. 10. 2010, 22:19 (UTC)
Jinak co dále sleduji, tak se tomu věnoval i Český rozhlas a událost, kterou komentovala i dvě ministerstva, krajský úřad, Společnost pro výživu a Asociace společného stravování, IMHO je významná. Samozřejmě, že ne tak významná jako bitva Aragorna s Karkulkou, ;) ale přesto si své místo zaslouží. --Ragimiri 6. 10. 2010, 22:31 (UTC)
Pardon: Rozhlas se tomu zjevně nevěnoval, když ocituji ze zprávy: "Školnímu stravování se vyhnul velkým obloukem" - to nevypadá, že by se p. Šoleho na tu věc v rozhlase zeptali. Že by to bylo proto, že to byla tak významná kauza? ;-) Spíš i ten odkazovaný příspěvek naznačil (viz poslední odstavec: "Bránila se i vaše jídelna? Napsali jste někomu zodpovědnému, že s tvrzením v rozhovoru nesouhlasíte? Předali jste ony lživé informace vašim nadřízeným? Poskytli jste jim fakta, která jsme na portálu zveřejnili a která dokumentovala, jak to se školním stravováním vypadá doopravdy? Napsali jste do vašeho školního zpravodaje či místních novin krátký článek o tom, jak dobrá vaše jídelna je, jak kvalitně a zdravě se v ní vaří?", že za kampaní skutečně stál web jidelny.cz a nikoho jiného to netrápilo...). Vyvolaná reakce ministerstev nějakou významnost dokládá, ale nevyvolaná by byla lepší (slušný úřad na žádost odpoví...) - a o té nemáme doklady. Nebo je někdo najde? BTW příbuznost ASPOS k Jidelny.cz je celkem nepochybná... Jinak řečeno: Šole něco řekl, ASPOS se ozval (na svých stránkách a na spřátelených stránkách Jidelny.cz), na výzvu ASPOSu si někteří jednotlivci a především spřátelené stránky vyžádali několik reakcí. Inu, střetli se dva, nikoho jiného to podle všeho nezajímalo. Prosím opravdu o nějaké nezávislé zdroje, jinak to bude "jedna paní povídala"... Okino 6. 10. 2010, 23:22 (UTC)
Taky si myslím, že ten článek je hodně nevyvážený. Zagothal 7. 10. 2010, 13:39 (UTC)