Diskuse:Ethernet

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost článku[editovat zdroj]

Já jako laik bez širších technických znalostí z úvodního textu prakticky nepoznám, co to Ethernet je. Mám ho doma, nemám ho doma? Dostane se mi sice přesného technickéhho popisu, ale já (a většina lidí) z toho stejně nejsem moudrý. Ti, kdo tomu textu rozumí (mluvím teď o úvodních dvou odstavcích), pravděpodobně stejně ví, co to je, ty ostatní to podle mě akorát zmátne a odradí od dalšího čtení článku. --Plzeňskej jogurt 21. 8. 2010, 15:27 (UTC)

Souhlasím. Navíc informace na této stránce, ale i na ostatních co jsem teď náhodně prošel a týkají se problematiky sítí jsou často nepřesné nebo zavádějící. Bohužel osobně nemám moc času, ale chtělo by to, aby se toho někdo dostatečně znalý chopil a revidoval. --ZbR 21. 8. 2010, 16:29 (UTC)

Chtěl jsem se tady podívat jak ten ETHERNET vlastně funguje, abych si doplnil mezery ve vzdělání, ale je to tady opravdu páté přes deváté. ETHERNET např. nemá s "jádrem operačního systému" nic společného, není na žádný OS nebo "jádro" vázaný. Takže nebudu nadávat (někdo se snažil sem cosi dát a moc se to nepovedlo) a jdu do anglické nebo německé wiki ... --Pteryx 14. 9. 2010, 09:13 (UTC)

Proto je tam šablona přesnost. Samozřejmě nemusíte být jen konzument, ale můžete článek i opravit. --Milan Keršláger 14. 9. 2010, 12:09 (UTC)
Jen abych se zastal autora..musíte přesně číst..např. Síťovou kartu ovládá v počítači ovladač, který je součástí jádra operačního systému ,je tam nějaká zmínka o ethernetu? ..a nejsem zrovna profík v této oblasti ale minimálně na této stránce jsem nenašel nic za co bych se nepodepsal (Tomáš Fejta) -- -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.45.173.44 (diskuse)
Nikde také není nic napsáno, že Ethernet je vázaný na jádro. Je zde pouze zmínka o síťové kartě, kterou logicky řídí kernel. ---- ☃ Draffix 5. 12. 2011, 20:00 (UTC)

Proč si to nepřečtete, když kritizujete? "Ethernet je převládající síťovou technologií lokálních sítí." + odkaz 1...

Článek stále nebyl opraven, proto v něm je umístěna šablona {{Přesnost}}. Prosím wikipedisty, aby šablonu v článku nechali do vyřešení tohoto problému. V článku je míchána historie, charakteristika, duplikují se informace. Článku nepomůže úprava stylu, ale celkový přepis nebo zásadní reorganizace. Zcela chybí informace o fungování přenosu dat a návaznost na ostatní komponenty počítačového systému (jak už je zmíněno výše). Odkazy na vrstvy ISO/OSI jsou vágní, nekonkretizované a pro výklad nedostatečné. --Milan Keršláger 12. 12. 2011, 16:30 (UTC)

Pokus o přepsání článku[editovat zdroj]

Protože se s článkem více než rok nic nedělo, pokusil jsem se jej přepsat. Musím říct, že to bylo hodně velké a těžké sousto, takže jsem nakonec šablonu {{Přesnost}} nahradil šablonou {{Ve výstavbě}}, aby se nová struktura trochu rozležela, případně aby někdo jiný přišel s nějakými nápady. Není problém připsat jakýkoli text, ale pak odstraňovat všechny duplicitní informace, vytvořit článek s přehlednou strukturou a omezit dopředné odkazy. Snažil jsem se, aby laik už při přečtení úvodu byl schopen poznat, jestli Ethernet má nebo nemá a a k čemu je mu dobrý. Historii jsem zredukoval na čas do roku 1985 (čili dobu 10BASE5), těžiště článku je v části o přenosových médiích, kde jsou vysvětleny další koncepty, které na médiu z větší části závisí jako CSMA/CD, duplex, křížený kabel, atd. Kvůli omezení dopředných odkazů se kapitolka o přenosových rychlostech ocitla v kapitole kroucená dvoulinka. Pořád tam chybí podrobnější informace o MAC adresách, formátech rámců, autonegotiation, spanning tree, LLC, možná i o tom, jak funguje IP po Ethernetu (broadcasty a používání ARP).

Tak, autonegotiation už je, a přenosové rychlosti mi přišly lepší v části Historie. Posuďte sami Kolarp (diskuse) 22. 7. 2013, 11:25 (UTC)