Diskuse:Entropie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Jj14 v tématu „??

1) U informační entropie není definována jednotka.

2) Jediné, co je řečeno o souvislosti termodynamické entropii a informační je to, že spolu úzce souvisí.. Hondrej 24. 5. 2009, 13:26 (UTC)

Postrádám zde populární shrnutí, které by text uvozovalo. --CS 23. 12. 2009, 22:36 (UTC)


Pozor růst entropie není nutnou podmínkou spontánního přechodu systému z jednoho stavu do jiného. Termodynamika obecně postuluje, že spontánní přechod je podmíněn snižováním Gibbsovy enerie systému, tj. integrálně: G = H-TS, jak entalpický člen, tak entropický člen (nebo oba) může být hnací silou k samovolné změně stavu systému! Autor by měl podotknout, že tato podmínka je nutnou nikoliv postačující podmínkou pro to, aby systém svůj stav změnil, protože na trajektorii mezi stavy se zpravidla vyskytuje energetická bariéra pro jejíž překonání nemusí mít systém dostatek energie (aktivační energie). Tedy termidynamika tvrdí, že systém má tendenci "někam jít" ale kinetika (resp. mikrokinetika) to nedovoluje - je to v praxi naprosto běžné. Podobornosti např.


"... používá pojem "neuspořádanost", který je však sám nedefinovaný. Vhodnější je intuitivní představa entropie jako míry neurčitosti systému."

Takovéto vysvětlení není zrovna moc ozřejmující. Jednak pojem "neurčitost" také není definován a dále je intuitivně ještě méně názorný nežli neuspořádanost. Neuspořádanost, to je chaos, ale neurčitost už chce vysvětlení. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.112.226.161 (diskuse) 16. 3. 2014 (CE(S)T)

Clausiův vzorec[editovat zdroj]

Nějak mi uniká smysl odvození Clausiova vzorce pomocí aproximace vratného děje Carnotovými cykly, když je tento vzorec přímý důsledek vztahu pro změnu entropie dS. dS je úplný diferenciál, neboť S je stavová veličina. Pro takovou veličinu je integrál po uzavřené křivce vždy nulový a není třeba to jakkoliv dále zdůvodňovat.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.128.196.6 (diskuse)

Teplo je veličina dějová, čili diferenciál tepla není úplný. Clausiův přínos spočívá právě v tom, že po násobení tepla integračním faktorem 1/T dostal novou veličinu s vlastnostmi úplného diferenciálu, jehož integrál nezávisí na zvolené cestě ve stavovém prostoru. Dokázat, že výraz tyto vlastnosti má, není triviální. Nestačí konstatovat, že S je stavová veličina, je třeba to nejprve dokázat. --egg 30. 11. 2014, 13:38 (CET)Odpovědět

??[editovat zdroj]

Píše se: "... laicky řečeno, komprimovaná data nelze beze ztráty informace „zhustit“ více, než dovoluje jejich entropie." Nepřesné, dva významy. Jj14 (diskuse) 4. 1. 2015, 17:24 (CET)Odpovědět