Diskuse:Elektrická výzbroj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

No já myslím, že jako první nástřel je to velmi dobré - takže : "pochvalné mručení" --MiroslavJosef 26. 3. 2009, 17:55 (UTC)

Elektrický přenos výkonu[editovat zdroj]

Abych předešel revertovací válce: Elektrické lokomotivy (lokomotivy závislé trakce) nepoužívají elektrický přenos výkonu. Tento termín je vyhrazen pro náhradu mechanické převodovky mezi prvotním motorem, např. spalovacím, vezeným ve vozidle, a koly. Příslušný článek zde existuje. --Uacs495 1. 3. 2010, 12:45 (UTC)

Můžete doložit toto své kategorické tvrzení odkazem na nějaký zdroj? Cokoli, co by bylo dohledatelné například v Národní technické knihovně? Skripta, učebnice, nějaká monografie. V článku "Elektrický přenos výkonu" totiž žádné zdroje nejsou. A námět pro zamyšlení: Jak byste pojmenoval pohonnou soustavu trolejbusu (bez pomocného spalovacího motoru), který má mezi hnacím elektromotorem a koly mechanickou převodovku? Myslím tím skutečnou převodovku, ve které se řadí rychlosti, nikoli jen pevný převod. Takový trolejbus se pokouší sestrojit česká firma SOR Libchavy, která dodala do Prahy ty otřesné autobusy.Leotard 1. 3. 2010, 13:49 (UTC)
Zdravím.
  • přenos výkonu (lok.) - způsob, resp. zařízení, jímž se přenáší výkon prvotního motoru (u motorových hnacích vozidel) na obvod hnacích kol. Rozeznáváme přenos výkonu elektrický, hydraulický, kombinovaný a mechanický. Dobrý přenos výkonu by měl vyhovovat následujícím požadavkům: ... (Průvodce po železnici pro přátele železniční techniky, kolektiv autorů, NADAS, Praha 1975)
  • Tvrzení, které jsem smazal, bylo kategorické ve stejné míře. Ozdrojované nebylo a neodpovídalo úzu, v jakém se ten výraz používá.
  • Když jste je tam vrátil, aniž byste pátral po důvodech smazání? Aniž byste si přečetl wiki definici, byť neozdrojovanou? Nebylo kategorické?
  • O tom trolejbusu je to zajímavá informace. Je ovšem právem firmy SOR pojmenovat svou konstrukci, pokud ji už nepojmenoval někdo jiný. Na principech trolejbusu to mění jen málo, možná to jméno ani nedostane. Existovaly už elektrické lokomotivy takto uspořádané (ve Francii). Za klidu se daly proměnit z rychlíkové na nákladní a naopak. Jak se tomu říkalo, nevím.
  • Článek o elektrickém přenosu výkonu jsem nedávno upravoval. Byl a stále je v podobném stavu, jako bohužel většina článků o železnici zde. Jednou možná budou i zdroje. --Uacs495 1. 3. 2010, 15:42 (UTC)
Hledal jsem ve svojí literatuře, ale musím uznat že jednoznačnou definici elektrického přenosu výkonu jsem nikde nenašel. Nejsem ale železniční specialista, nemám k dispozici dostatek železniční literatury. Takže věřím, že existuje i autor, který pojem "elektrický přenos výkonu" rezervuje právě pro ten účel, který popisujete. Zdroje by tu ale měly být.Leotard 2. 3. 2010, 10:17 (UTC)
Obecně se k tomu uchyluji nerad, ale nechme promluvit obecně závazný právní předpis. (Zákon totiž nemůže určovat, jak máme mluvit.) Vyhláška 173/1995 Sb., kterou se vydává dopravní řád drah, nyní ve znění Vyhl.174/2000 Sb., stanovuje ve své příloze 4 závazný obsah technických podmínek pro schválení typu drážního vozidla. Parametry elektrického přenosu výkonu (bod 6.65) se udají pro druh drážního vozidla "Motorové lokomotivy", "Motorové vozy a motorové jednotky (včetně jednotek s výkyvnou skříní" a "Speciální vozidla". To odpovídá zavedenému úzu v oboru. U jiných druhů vozidel tento pojem nemá význam. --Uacs495 6. 3. 2010, 07:18 (UTC)