Diskuse:Dynastie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji větu, že se o dynastii dá hovořit až poté, co se za sebou vystřídají na trůně tři panovníci, změnit v tom smyslu, že dynastii tvoří už panovníci dva. Pahlavíovci v Íránu byli dva – Rezá Šáh Pahlaví a Muhammad Rezá Pahlaví, čeští Jagellonci také dva – Vladislav a Ludvík. A jistě by se našla řada jiných příkladů. Jirka O. 15:42, 21. 1. 2008 (UTC)

A nestaci jeden? Pokud se da jasne rozlisit od predchozich a nasledujicich rodovych linii? V historicke literature se tento vyraz nikterak nevymezuje podle poctu... Dogbert 17:10, 21. 1. 2008 (UTC)
Taky to popravdě řečeno slyším takto poprvé, možná by bylo nejlepší to vůbec vypustit. Jirka O. 11:13, 22. 1. 2008 (UTC)

Zakladání článků o dynastiích/ větvích dynastií[editovat zdroj]

Prosím vás wikipedisté, nezakládejte zbytečně nové pahýli o dynastiích či větvích dynastií, využijte k tomu článek o mateřské dynastii či o nadřazené větvy dynastie, atd... vyjma dnyastií jako Savojská, bagration, atd.. které nemají nadřazené jinak porsím využívejte stránek těch mateřských dynastií(např. wettinové > sasko-coburgsko-gothajská dynastie > windsorové/ braganza-sasko-coburg a gotha atd... Je to také kvuli přehlednosti! Děkuji --Kolomaznik 29. 11. 2008, 21:49 (UTC)

Arabské názvy, al- vs. as-[editovat zdroj]

jak se stavíte k počeštování arabského al-něco na as-něco? Já bych to něchal s al- jako je to v originále. --Kolomaznik 26. 4. 2009, 16:22 (UTC)

To není počešťování, ale je to naopak správný přepis. Začínají-li arabská slova písmeny d, n, s, t, z, nemá se vlastně psát člen jako al-, ale jako ad-, an-, as-, at- a az. Tak to je. Jirka O. 26. 4. 2009, 16:36 (UTC)