Diskuse:Diskordiánský papež

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Diskordianismus je řert. Není potřeba tomu věnovat více než jeden článek. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Pastorius (diskusepříspěvky) 19. 3. 2005, 23:53 (UTC)

jak dlouho jste studoval diskordianskou filosofii? diskordianismus je nabozenstvi a velmi zajimava filosofie. vyznacuje se predevsim jednou veci, a to je nabozenska snasenlivost. ale to zrejme neni dano jinym, ze? kazdopadne tohle je ENCYKLOPEDIE, nikoliv nastenka pred krestanskym kostelem. --Kyknos 00:20, 20. 3. 2005 (UTC)
diskordianskou filosofii jsem nestudoval, stejně tak nezvládám dílo Járy Cimrmana. Pokud diskordianismus není žert - dokažte to. Vycházím pouze z toho, co se mi podařilo získat na internetu. Podle toho co jsem zjistil je diskodianismsmus parodie náboženství. V seznamu církví jsem jej nenašel. K náboženství nemám žádný vztah a proto mě prosím nepodezírejte ze zaujatosti.
btw v seznamu cirkvi hio najdete tezko. jednak je diskordianismus puvodne americka zalezitost, sekundarne rozsirena v kyberkulture, nevidim tedy duvod proc by se mel registrovat v CR. Zadruhe jeho filosofie takove veci jako registrace v podstate odmita, poprel by tim sam sebe. A pak discordianismus je predevsim pohanske nabozenstvi, kult bohyne Eris. Ze existuje najdete v kazde lepsi knizce o starem recku. Podstatne je ale, ze moderni interpretace se do velke miry lisi. To je obecny jev u neopohanskych nabozenstvi - vychazi z poahanskych kultu minulosti,a le davaji je do aktualnich souvislosti. Chte jsme psat i o Wicce a dalsich. Ale zacinam mit pocit ze se na ceske wikipedii nenosi clanky o ne zcela samozrejmych vecech.--Kyknos 01:55, 20. 3. 2005 (UTC)
dokazat? nabozenstvi je veci viry. vira se tezko dokazuje. z principu to nejde. dokazte mi ze krestanstvi neni zert, podvod, manipulace. rozdil je jen ten, ze krestanstvi dobre znate. ze nekdo necemu v hloubi duse veri, vam dokazat nemohu. mohu vam ale dokazat, ze je diskordianismus zajimava filosofie (byt by to byl pouhy myslenkovy experiment - ze kralik nedohoni zajice je take jen myslenkovy experiment, pravdepodobne tomu nikdo neveri) a predevsim ze je to zajimavy kulturni fenomen. mozna je krestanstvi nesmysl a manipulace. kazdopadne vyznamne ovlivnilo evropskou kulturu (nejen). stejne je mozna nesmysl diskordianismus, ale zcela jiste je to vyznamny kulturni faktor. kde? hackerska kultura (hacker v dobrem slova smyslu). podivejte se do tzv. jargon file (anglicky), coz je velmi uznavany, ba primo klasicky a asi nejlepsi zdroj informaci o hackerske kulture. http://www.catb.org/~esr/jargon/html/religion.html - diskordianismus je tam zminen na vyznamne pozici. A vsimnete si uvozovek u slova parody - diskordianismus se totiz sve humorne podstate nevyhyba, ale zareven je mnohem vic. Nekdo ho muze brat jako vtip, ale ti co si filosofii nastuduji hloubeji zjisti, ze myslenka je následujici: zivot je hra. v diskordianskych principiich se pise: lidstvo se zbavi vestiny svych problemu, az se prestane brat smrtelne vazne. Mate pocit ze vsechan nabozenstvi a filosofie musi uctivat vaznost? Neni to pak volna nika pro prirozeny vznik nabozenstvi, ktere se diva na svet opacne? A mate pocit ze takove nabozenstvi pak bude samo sebe prezentovat se smrtelnou vaznosti, nebo se bude na prvni pohled spis tvarit jako vtip? Ale abych tohle ukazal, nesmite mi mazat veci pod rukama. Je to i trosku neslusne. Zabyvam se mnoha open source projekty (ostane je to prace, ktera me i zivi) a nebyvam zvykly na to, ze nekdo maze veci bez konzultace a autorem. Chtel jsme pomoci ceske wikipedii, protoze ma malo clanku, ale jestli neni zajem, vratim se k anglicke, kde a linuxu. prace je vsude dost.--Kyknos 01:46, 20. 3. 2005 (UTC)

Právě proto, že toto je ENCYKLOPEDIE, měla by nazývat věci pravými jmény. Nemystifikujme prosím ani sebe ani čtenáře wikipedie. Já osobně se snažím o to, aby wikipedie byla serioznim encyklopedickým dílem. Vy ne? -- Pastorius 00:36, 20. 3. 2005 (UTC)

presne o to mam i zajem ja. i kdyby byl diskordianismus mystifikace (a pokud jste si spravne cetl zacatek meho zatim rozepsaneho clanku Diskordianismus pisi o tom prolinani s parodii hned v prvnim odstavci) stale jeste patri do encyklopedie. jara cimrman je mystifikace. ale take kulturni fenomen. u hesla cimrman v kvalitni encyklopedii musi byt odkaz krome ruznych zijicich cimrmanu i na jaru. protoze nikdo nevi v jake souvislosti ctenar cimrmana hleda. stejne tak i kdyby byl diskordianismus jen kulturni fenomen, ctenar muze hledat jine souvislosti terminu papez nez ty nejznamejsi. proto na prislusnem rozcestniku musi byt v kavlitni encyklopedii uveden. tedy v dobre encyklopedii. PS omlouvam se za preklepy, ale uz je pozde a tohle po sobe cist nebudu :) --Kyknos 01:46, 20. 3. 2005 (UTC)
Sám se přikláním k tomu, aby se jednotlivé prvky diskordianismu pojednaly v tomto článku a ostatní hesla tím přespříliš netrpěla. Jak křest, tak papeže lze pojednat v samotném hesle, Diskordiánský papež navrhuji (vždyť už je pod heslem Diskordianismus) smazat. --Dodo 05:55, 20. 3. 2005 (UTC)
jiste popd heslem diskordianimsus je protoze ho tam kdosi svevolne presunul. proc tedy nenui katolicky papez pod heslem katolictvi? clanek o diskordianismu bude prilis dlouhy, nez aby v nem mohlo byt vsechno--62.245.73.35 08:17, 20. 3. 2005 (UTC)
Souhlasím s Dodem, dva duplikující se články jsou zbytečné Bebuce 08:07, 20. 3. 2005 (UTC)