Diskuse:Detroit

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

NPOV sekce Demografie[editovat zdroj]

Sekce obsahuje mnoho silných tvrzení bez zdrojů a na některých místech používá rasistickou terminologii ("čím více černých do města přicházelo,..."). Prosím o doplnění zdrojů s důrazem na sekci "důsledky demografické změny", která dává nepřímo do souvislosti změnu rasového složení obyvatel a závažnou kriminalitu. Působí to na mne jako vlastní výzkum. Řekl bych, že situace bude způsobená mnoha faktory jako je chudoba, vzdělání nebo třeba zaměstnanost a takto zúžená interpretace působí jako silné POV. Msm 8. 10. 2011, 10:46 (UTC)

Obavam se, ze o tom zhola nic nevite. Kazdy, kdo pobyval delsi dobu v USA, vam potvrdi, ze to ma hodne spolecneho prave se zmenou rasoveho slozeni obyvatelstva. Cernosi v inner city vytvorili ghetto, kam se slusny clovek boji (nejen) po setmeni vstoupit. Neco jako Chanov, ale 1000x vetsi. --202.80.113.80 8. 10. 2011, 11:09 (UTC)
Rasistickou terminologii? Opravdu? Sekce Demografie obsahuje pouze nezaujaté a ověřitelné informace. Netuším, jestli máte v úmyslu zpochybňovat mnohonásobně vyšší kriminalitu černochů doložitelnou statistikami, ale to je prostě skutečnost, ať se vám to líbí, nebo ne. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States ) Samozřejmě existují i jiná, vámi zmíněná vysvětlení, ale ta jsou podle mého názoru zcela zcestná. --Kohelet 10. 10. 2011, 16:36 (UTC)
Co myslím rasistickou terminologií jsem napsal do závorky. V textu nazýváte afroameričany nebo chcete-li černochy "černými", což je bez debat rasistická terminologie.
Pokud sekce obsahuje doložitelné informace, tak je prosím doložte. To, že se zvýšila kriminalita a snížila cena domů vám věřím, ale to jakým způsobem informace řetězíte jako příčina a následek, je dle mého názoru POV. Ohánět se obecnými statistikami (http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States) je už v rámci vlastního výzkumu (uvádí analýzu nebo syntézu existujících faktů, myšlenek, názorů nebo argumentů způsobem, který podporuje záměr sledovaný přispěvatelem bez toho, aby závěry byly podpořeny analýzou nebo syntézou důvěryhodného zdroje Wikipedie:Žádný_vlastní_výzkum#Co_je_zapov.C4.9Bzeno.3F). Pokud byste změnu etnického složení nahradil změnou zaměstnanosti nebo výše příjmů, tak může článek působit stejně věrohodně... Proto po vás chci doložení těchto souvislostí. Msm 3. 11. 2011, 10:16 (UTC)
Slovo "černý" je rasismus? Já opravdu nemám pocit, že by byli růžoví. :D Podívejte se, ten samý problém teď řeší v severních Čechách a jistě uznáte, že by bylo pokrytecké to svalovat na jejich nízký příjem a zaměstnanost. --Kohelet 22. 11. 2011, 12:57 (UTC)
Nevím, jestli jste v odborné literatuře, médiích nebo jinde na Wikipedii viděl psát o žlutých a černých. Pokud jste zrovna nezapadl do diskuze na Novinkách.cz, tak spíš narazíte na Asiaty, černochy, Afričany nebo Afroameričany. Jestli chcete obhajovat neozdrojovaný článek o Detroitu souvislostí s problémy v severních Čechách, tak se asi v diskuzi dál nedostaneme. Sekce Demografie je víc jak měsíc po označení stále neozdrojovaná, takže z ní brzo nedohledatelné údaje odstraním. Msm 26. 11. 2011, 07:48 (UTC)
Oni jsou černoši černí? Tvrdit něco takového je opravdu strááášně rasistické. Ale teď vážně. Jistě je pravda, že rasa není jen o barvě kůže, ale i o velké řadě dalších znaků, mnohdy i podstatnějších (pochopitelně černoští albíni jsou též příslušníky negrodní rasy), ale takové běžně zavedené a užívané zjednodušení jako je slovo "černý" je čistě deskriptivní. A co se demografie týče tak pokud vím, je procentuelní zastoupení černochů v jednotlivých amerických státech údaj nejlépe předvídající míru tamní kriminality. --Dezidor 26. 11. 2011, 13:19 (UTC)
Samozřejmě, že černoši jsou černí, ale běžné označení je prostě černoch nebo Asiat. Pokud se mýlím, nadhoďte mi sem někdo příklad použití "černí", "bílí", "žlutí" v médiích nebo odborné literatuře. Ad kriminalita: vůbec nechci vyvracet, že se v Detroitu zvýšila kriminalita. Jen bych chtěl, aby ten odstavec byl slušně ozdrojován a nebyl tam žádný vlastní výzkum. Msm 26. 11. 2011, 13:40 (UTC
černí: http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/afrika/cerni-otroci-v-bordelech-i-na-rybarskych-lodich_182395.html, bílí a černí: http://www.jedensvetnaskolach.cz/download/pdf/jsnsfilmpdfquestions_74.pdf (jde dokonce o aktivistické antirasisty) či http://www.mises.cz/clanky/africky-domorody-liberalismus-2-2--465.aspx, žlutí: http://www.distance.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=6&idc=483&Itemid=57 a případů běžného použití jsou stovky. Sám preferuji adjektivum "černoští" a ne "černí", ale i to je zcela neutrální použití. --Dezidor 26. 11. 2011, 16:31 (UTC)
V článku je označení "černí" použito samostatně. Běžně, jak je to ve většině vašich příkladů, je to používané jen s podstatným jménem. Černí Jihoafričané, černí chlapci, atd. Toho jsem si vědom a považuju to za standardní. Když si např. vyhledáte "černí v USA", tak žádné seriozní médium nenajdete. D-Fens blog má určitě odlišný slovník od encyklopedického. Každopádně tohle není těžiště tohoto sporu, jde o neozdrojovanou část článku. Msm 26. 11. 2011, 17:01 (UTC)
Zpodstatňovat přídavná jména je v češtině zcela běžné jev. Ostatně ono to anglické black / blacks znamená stejně tak černý a černošský / černí a černoši. Formulaci jsem přepsal, protože tu nemá cenu se dohodovat o něčem takovém, ostatně k žádnému poškození obsahu tím přepsáním nedochází. Jen pro zajímavost dodávám: http://www.sms.cz/film/velka_samota-1995, http://www.historie.upol.cz/19/prameny/mississippi.htm, http://www.sms.cz/film/velka_samota-1995 --Dezidor 27. 11. 2011, 08:24 (UTC)

a aky su cernosi ked nie cierny ruzovy???– Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel 217.119.123.25 (diskusepříspěvky)

Chápu, že můj příspěvek přichází relativně pozdě ale i přesto mám nutnost jej zde napsat. S nelibostí zde sleduji spor o formulaci černý/černoch, který se rozrostl na nespočet řádků, ale v předchozí větě je namísto bělošské (obyvatelstvo) použito slovo bílé, které zde bez diskusí další dva roky leží, zatímco formulace černý se musela rychle měnit. Ruku na srdce, kolegové, pokud jste si tohoto slovíčka nepovšimnuli, rasisté jste Vy! --Werlen (diskuse) 18. 7. 2012, 00:13 (UTC)

A o tom o je...bílý nebo běloch není rasistické a černý nebo černoch je? refaktorizováno..