Diskuse:Darjeeling (čaj)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek je potřeba upravit podle doporučovaného vzhledu wikipedie, především úvod : " Darjeeling (čaj) je ...." --Ladin 09:01, 8. 2. 2007 (UTC)

"přibližně 16 534,7 tuny čaje" je bezva, stejně tak jako "24 525 – 43 275 mm srážek" - a tady už nejde jenom o nesmyslnou "přesnost" těch hausnumer, ale o to, že pokud někde naprší za 4 měsíce 40 metrů vody, tak nepomůže už asi ani Noemova archa. Protože lepší čísla v ruce nemám, nechávám to jak to je, ale pokud to nikdo do pár dnů neopraví tak to asi smažu. Johann 18:35, 14. 3. 2007 (UTC)

Clanek je skutecne nutne upravit. Je do toho jeste zbytecne zamotana oblast Darjeeling a celkove to neni napsane uplne encyklopedicky. Ty udaje bych vymazal uz hned ted nebo se na to zapomene a zustanou nam tu blbosti. Adam Zivner 18:47, 14. 3. 2007 (UTC)

rozdil fermentace x oxidace[editovat zdroj]

poptávky po kvalitních nefermentovaných čajích - bylo by v poradku, pokud se nepletu, pouze pokud by se mluvilo o cajich tmavych typu puerh - cerny caj (cerveny) prochazi pouze oxidaci, nejde o fermentaci

Nahlédla jsem do knihy Vše o čaji od Karla Valtra a ten popisuje fermentaci jako oxidaci polyfenylů vzdušným kyslíkem. Pur erh je odlišný v tom, že fermentace je několikanásobná a je lisován. --Lenka64 19:05, 11. 4. 2008 (UTC)
v tom pripade si samotna wikipedie protireci, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_processing ; Jak jsem pochopil, fermentace je proces za aktivni ucasti mikroorganismu, zatimco v caji probiha oxidace polyfenolu. Termin fermentace se v teto souvislosti pouziva, nicmene je dle me zavadejici (u puerhu, jak pisete, probiha vicenasobne, ale opet se nejedna o fermentaci, ale oxidaci); pokud se pletu, omlouvam se za mystifikace, ale v tom pripade by se melo neco delat i s clankem, na ktery odkazuje link
Teď nevím přesně, o co vám jde. V článku Fermentace je vysvětleno, že fermentace čaje je nepřesný termín pro oxidaci, ale velmi rozšířený (v podstatě v každé čajové literatuře, kterou jsem četla). S pozdravem --Lenka64 17:30, 12. 4. 2008 (UTC)
Souhlasím s Lenkou, z chemického hlediska se u čajů nejedná o fermentaci, tento termín se však používa v každé čajové literatuře a je všeobecně chápadný a používaný.