Diskuse:Cogito ergo sum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

(nepojmenovaný)[editovat zdroj]

Předkládám ke zvážení, nestojí-li za zveřejnění, že podobnou úvahu o tom že skutečnost, že se projevuji a tudíž jsem, před Descartem pronesl st. Augustin ("... pochybuji, tedy jsem...") také jako protiargument vůči bezbřehému skepticismu a před ním se snad měl podobně vyjádřit i Parmenides.

j.vysata@centrum.cz -- Tento komentář byl přidán 19.11.2007

cogito, ergo sum[editovat zdroj]

Ono je to tak, že to "Cogito ergo sum" vyslovil Sv. Augustýn z Hippa v De Civitate Dei a Descartovi se pripisuje jenom omylem protože prohlásil cosi podobného, v jiném smyslu.

Viz.-

Although the idea expressed in Cogito ergo sum is widely attributed to Descartes, many predecessors offer similar arguments — particularly St. Augustine of Hippo in De Civitate Dei: "Si […] fallor, sum" ("If I am mistaken, I am") (book XI, 26), who also anticipates modern refutations of the concept. Another predecessor was Avicenna's "Floating Man" thought experiment on human self-awareness and self-consciousness.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cogito_ergo_sum

--Saša 16:27, 31. 5. 2008 (UTC)

Milý kolego,

přesun článku Cogito se Vám moc nepovedl, dokonce jste ani neuvedl zdroj, podle něhož to děláte. Správné znění u Descarta je skutečně "Ego cogito, ergo sum ..." (latinsky v Prinicpia philosophiae, I.7, francouzsky v Discours de la méthode, IV. - jak je v článku dokonce uvedeno!) a věta s "dubito" se vyskytuje jen v předmluvě, kterou napsal roku 1765 jakýsi Thomas. Můžete si to ověřit na elektronické verzi, Discours de la méthode, kde je i Thomasova předmluva. Thomas tomu moc nerozuměl a dodatek s pochybností je věcně přinejmenším pochybný. Takže článek je teď díky Vám špatně. Prosím, přesuňte zpátky, své změny vraťte a příště si před takhle zásadními změnami dávejte lepší pozor. Uvést zdroj je minimální požadavek!

Pokud jde o Descartovy předchůcdce, první nebyl Augustin ani Avicenna, nýbrž Aristotelés. Citát najdete u hesla Reflexe (filosofie), včetně přesného údaje o zdroji. Ale nic ve zlém, jen pro příště lepší mušku!

--Sokoljan 17:55, 31. 5. 2008 (UTC)

Dubito[editovat zdroj]

Ve Wikipedii je casto spousta omylu a nepresnosti ... Nejcasteji porovnavam anglickou verzi clanku s ostatnimi, protoze obvykle byva uplnnejsi a presnejsi. Pri uprave clanku "Cogito" jsem vychazel z [anglicke verze Cogita] (a to je i uvedeno). Tato to co pisi "anglicane" se mi zda lepe odpovidajici smyslu celeho clanku (odst. 2 "Descartova kritická filosofie začíná (metodickou) pochybností ... " - tedy "Dubito" nikoliv "Cogito"). Ale Descarta jsem v originale nestudoval a k prekladum mam pochybnosti ...

A jen na okraj, pokud by veta znela " ... cogito ergo sum ... ", pak by mel Descartes zacinat u mysleni a ne pochybnosti ... .

--Saša 14:18, 1. 6. 2008 (UTC)

Milý kolego, takhle se nedohodneme. Anglické heslo uvádí sice mylné "Dubito...", ale až na druhém místě a v hesle je plno chyb. Plynou z toho, že jeden od druhého opisuje a nepodívá se tam, odkud údajně "cituje", tj. do Descarta. Jde totiž o citát, ne o to, co se komu zdá. Píšete, že ve Wiki je plno chyb, jenže tady vznikla až Vaším zásahem. Nerozumím, že takovou věc opravujete, aniž byste se do textu (který je na webu, včetně té chybné věty v Thomasově předmluvě!) podíval. Jen proto, že nenávidím editační války,jsem Vás prosil, abyste své změny vrátil zpátky sám - a nezbývá mi, než tuto prosbu zopakovat.
Děkuji předem, --Sokoljan 18:36, 1. 6. 2008 (UTC)

Substantia cogitans[editovat zdroj]

Celý odstavec je beze zdrojů a argument je chybný. Tvrdí, že "Provedeme-li větší míru zobecnění, máme zde "něco", co je a zároveň myslí, přičemž kdyby toto něco ztratilo schopnost myslet, ztratilo by nutně také schopnost být." Jenže kdyby toto něco ztratilo schopnost myslet, ztratilo by ovšem schopnost argumentovat a dokazovat, ale vůbec ne schopnost být. "Cogito" tvrdí, že kdykoli myslím, mohu si být jist, že také jsem. Neříká vůbec nic o tom, co se děje když nemyslím a např. spím. Myslet je pro bytí podmínka dostačující, nikoli nutná.

To je hrubá chyba uvažování a protože text neobsahuje žádný zdroj ani přesnou citaci, bude se bohužel muset smazat. Zdraví --Sokoljan 24. 2. 2011, 17:39 (UTC)

Smazal jsem to. Zagothal 13. 3. 2011, 20:57 (UTC)