Diskuse:Chondroitin sulfát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

koukal jsem na ty weby z nichž je udáváno copyvio a nějak se mi to nezdá. Nějak nemůžu najít shodné partie - jsou URL správně? --Vojtech.dostal 5. 3. 2010, 08:15 (UTC)

Pravda, není to úplně zřetelné, asi jsem měl víc naznačovat :) Úvod je z www.fitso, z druhého odstavce kapitoly Kloubní výživa. Kapitola Účinky je zase z www.swanson. Druhá šablona copyvio mi tam zůstala omylem - ti to naopak celé přebrali z Wikipedie (i se skoro správným uvedením odkazu). Při hledání jsem ale našel jeden relativně nezávislý článek, tak jsem ho přidal do externích. --Packa 5. 3. 2010, 10:07 (UTC)
A jak se například pozná že úvod je z fitso a není to naopak? Stránka fitso udává, že pochází z let 2007 - 2009, ale text je již z roku 2006... --Vojtech.dostal 5. 3. 2010, 11:56 (UTC)
Pravda, toho jsem si nevšiml. Z hlediska "legálnosti" tedy o copyvio zřejmě nejde. Ale na webu swanson je taky uveden rok 2007. A že by swanson převzal popis svých výrobků z Wikipedie - to jistě ne. Spíš to bylo tak, že v 2007 dělali nový web a převzali do něj texty ze staršího. Není vyloučeno, že podobně to bylo u fitsa. Je také možné, že to všechno pochází z jiných už zrušených webů (proto jsem nemohl najít, jestli jsou i ostatní odstavce copyvio). Celé mi to až moc připomíná jiná copyvia Pajse.
Další věc je ale co s tím. Ten článek je jednak nesrozumitelný pro běžné uživatele (např. Perorální dostupnost se udává v rozmezí 0-13 %...), jednak i dost propagační – zřejmě bral informace z nejlépe nalezených zdrojů: tedy z popisů těch preparátů a podobných textů. --Packa 5. 3. 2010, 14:02 (UTC)

Tak srozumitelnost je jiná věc, ale je to tedy copyvio? Já si myslím, že ne; kolega Pajast je jak uvádí farmaceut, který by imho nepoužil propagační informace z nějakého reklamního webu. Pajs je někdo jiný, jestli to dobře chápu... --Vojtech.dostal 5. 3. 2010, 17:06 (UTC)

Ano, podle pravidel to není copyvio. Sice pořád nevěřím, že by výrobce opsal popis svého přípravku z Wikipedie (ty věříš?), ale odstraň tu šablonu. Jinak Pajs asi nebude Pajast, jen že mi to připomínalo stejný postup. A že by nevzal text z reklamního webu? No, jestli v těch citovaných Farmakoterapeutických informacích čtu "O účinnosti všech těchto preparátů neexistují žádné kvalitní publikované studie", tak odkud jinud měl čerpat? :) --Packa 5. 3. 2010, 22:53 (UTC)

Účinnost[editovat zdroj]

Všeobecná účinnost, která je v české verzi článku poměrně jednoznačná, je v anglické verzi zpochybněna, viz např. níže. Článek by měl poukazovat i na tyto rozpory.

Due to the popularity of the glucosamine-chondroitin supplement and the apparent lack of reliable information about its usefulness in treating osteoarthritis,[30] the National Institutes of Health funded a study to test the effects of chondroitin and glucosamine on osteoarthritis of the knee. This multicenter, placebo-controlled, double-blind, six month long trial found that glucosamine plus chondroitin had no statistically significant effect on symptoms of osteoarthritis in the overall group of osteoarthritis patients. However, in the moderate-to-severe pain subgroup, the combination of chondroitin and glucosamine was found to be more effective in treating pain than celecoxib or chondoitin and glucosamine taken individually.