Diskuse:Církve sjednocené s Římem

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K návrhu na sloučení[editovat zdroj]

Dobrý den, podle mého názoru jsou oba články (Církve sjednocené s Římem a Církve ve společenství s Římskokatolickou církví) v podstatě o tomtéž. Název Církve sjednocené s Římem je ve své podstatě vhodnější (i když za nejvhodnější bych považoval jeho přejmenování na Katolická církev), protože podle mých informací jde o jednotu 23 církví s římským biskupem (papežem), nikoliv o jednotu 22 církví s jednou církví (římskokatolickou). Z hlediska jednoty lze říci, že v rámci těchto 23 církví jsou kterékoliv dvě ve vzájemné jednotě. Mám tedy následující návrh:

  1. článek Církve sjednocené s Římem přejmenovat na Katolická církev (jako en:Catholic Church; This article is about the church in communion with the Holy See.)
  2. stávající článek Katolická církev přejmenovat na Katolická církev (rozcestník) (jako en:Catholic Church (disambiguation))
  3. článek Církve ve společenství s Římskokatolickou církví úplně smazat (a mezijazykové odkazy z cizojazyčných článků na tento článek navázané směřovat na nový článek Východní katolické církve s nějakým smysluplným obsahem, ne jen seznamem církví)

Hezký den přeje Fagnes (diskuse) 23. 5. 2013, 12:18 (UTC)

Přesun[editovat zdroj]

Proti přesunu - existují katolické církve nesjednocené s Římem. --Wikipedista:BobM d|p 29. 3. 2014, 06:42 (UTC)--Wikipedista:BobM d|p 29. 3. 2014, 06:42 (UTC)

Když dovolíte, také se zapojím do diskuse. „Katolická církev“ (možno psát s velkým i malým k na začátku) je v nejobyklejším, „technickém“ významu jedna konkrétní církev s vlastní organizační strukturou (viz např. The Hierarchy of the Catholic Church). Jako katolické církve s malým k (množné číslo) se obvykle označují církve, které patří do tohoto svazku a jsou tedy součástí Katolické církve. V tomto smyslu pak katolická církev (jedna z církví tvořících Katolickou církev) je z povahy věci „sjednocena s Římem“. Je ovšem také pravda, že některé další církve se také považují (ale nikoliv nazývají) za „katolické“, což ovšem vyplývá z prapůvodního významu slova katolický (καθολικός – všeobecný, univerzální, všem otevřený), nikoliv z nynějšího primárního významu spojeného z papežstvím. Šárka Praha (diskuse) 1. 4. 2014, 03:33 (UTC)

Proč tedy slučovat / přesouvat? Pojem je viditelně mnohoznačný a slučovat různé významy je encykl. dost zavádějící. --Wikipedista:BobM d|p 2. 4. 2014, 08:44 (UTC)

1) Zběžným pohledem zjišťuji, že články Církve sjednocené s Římem a Církve ve společenství s Římskokatolickou církví obsahují prakticky tentýž seznam, vlastně hlavně s tím rozdílem, že ve druhém z nich je ten seznam strukturovaný (jednak podle toho, zda v čele příslušné církve je patriarcha, vyšší arcibiskup, metropolita nebo někdo jiný, jednak podle užívaného ritu). Tyto dva články jsou tedy duplicitní.

2) Pojem „Církve sjednocené s Římem“ se mimo Wikipedii nepoužívá, resp. používá se jen zřídka (a to vlastně nikoliv jako termín, spíš jen popisné slovní spojení). Církve uvedené v článku Církve sjednocené s Římem se souhrnně nazývají Katolická církev (v tom významu, jak je většinově chápán).

Šárka Praha (diskuse) 2. 4. 2014, 22:45 (UTC)

Stahuji názor proti. Místo přesunu bych ale doporučil přímé sloučení všech tří článků. --Wikipedista:BobM d|p 4. 4. 2014, 04:58 (UTC)
S dovolením šabl. přesunout odebírám. Předpokládám, že dojde ke sloučení. (viz Diskuse:Církve ve společenství s Římskokatolickou církví) --Wikipedista:BobM d|p 5. 4. 2014, 05:22 (UTC)

Sloučení (2)[editovat zdroj]

Viz Diskuse:Katolická církev#Sloučení --Wikipedista:BobM d|p 4. 4. 2014, 05:02 (UTC)