Diskuse:Business Process Model and Notation

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím, článek byl po mé radě celý přepsán/přeformulován, vizte diff, nicméně autorství se týká i struktury textu. Obrázek byl sice překreslen, avšak myšlenka zůstává zcela stejná a neoriginální. Na to jsem upozorňoval již ve své radě uživateli Otokri. Tedy nejen přepsat text, ale napsat vlastní článek o BPMN s vlastní strukturou a vlastními nápady vizualizace. Dále je tam spousta elementárních obrázků jednotlivých BPMN elementů, tyto jsou nepochybně převzaty odjinud, neboť obsahují např. anglická slova "or". V tomto by bylo dobré si vzít např. tento poster, který již má licenci creative commons a tedy nebude problém, když se jeho struktura opíše, obrázky přefotí, případně převedou do svg, což bude daleko lepší, než zkopírované png.--DeeMusil (diskuse) 18. 6. 2012, 07:01 (UTC) PS: k převodu pdf do svg doporučuji Inkscape. Případně poradím.--DeeMusil (diskuse) 18. 6. 2012, 07:02 (UTC)

Nejde jen o strukturu textu, některé pasáže jsou stále téměř identické – například nahrazení slova pizza za jídlo v příkladu. Postup, kdy je bez dovolení zkopírováno cizí dílo a následnými úpravami je pozměňováno tak, „aby to nebylo poznat“ je nejen nepřípustný ale přijde mi i nemorální. --Tlusťa 18. 6. 2012, 07:15 (UTC)
Souhlasím, jde o mylnou interpretaci mé rady "Převyprávět vlastními slovy" a v tomto je uživatel Otokri tak trochu nevině. Každopádně nechápu, proč neudělat např. překlad anglického článku.--DeeMusil (diskuse) 18. 6. 2012, 07:23 (UTC)
Dobrý den, článek potřebuji mít do středy hotový, prosím tedy aby jste byl konkrétnější ohledně struktury článku, nikde již podobný článek není, co se týče vlastních nápadů myslím si, že je velmi nevhodné v tomto tématu si vymýšlet vlastní nápady, vizualizace apod. Jazyk BPMN je standard, jsou to daná pravidla, nelze si něco vlastního vymýšlet, po té už to nebude článek na BPMN, ale na notaci buisness procesů od Otokri(takový članek bohužel nepotřebuji). Je to stejné jako kdyby jste psal článek o Občánském zákoníku a výmýšlel si vlastní paragrafy, to přece nelze. Tedy opravím obrázky a prosím poraď te mi se strukturou textu. Ohledně myšlenky diagramu, jde pouze o obecný model, takhle může fungovat spousta restaurací, nevím jestli jsi lze přivlastnovat práva na obchodní procesy, navíc je ten model v detailech odlišný, takže jiný. Navíc diargram obashuje popis prvků, což je další moje přidaná hodnota. Oto Křivanec (diskuse) 18. 6. 2012, 07:38 (UTC)
Dovolím se zapojit do diskuse přímo tady; jsem učitel (a zároveň wikipedista) a jde o článek, který má být odevzdán na můj předmět jako semestrální práce. Musím říct, že jsem na jednu stranu rád, že wiki komunita (opět) předvedla, že funguje. Naprosto souhlasím s tím, že např. použití cizího textu s jeho úpravami "aby to nebylo poznat" je nekorektní, podobně jako snaha ušetřit si práci s obrázky nebo použití cizích příkladů. Na druhou mám zato, že výklad autorského práva, který je použit v této diskusi je velmi extenzivní. Autorské právo chrání zásadně provedení díla, nikoliv myšlenku. Tudíž např. použití samotné struktury nějakého jiného článku o předmětné věci je OK. Neznamená to, že je to nejlepší způsob psaní článků a rozhodně bych to nehodnotil kladně, ale podle mě to není důvod ke copyvio. Naopak považuji pro celou wikipedii za totální cestu do pekel, aby se překládaly články z angličtiny místo tvorby vlastních jenom proto, že jsou pod CC. Osobně bych se přikláněl k řešení - vytvoření originálních příkladů (z naprosto jiného odvětví, prostředí... - to je na celé věci asi to úplně nejnáročnější), reformulace textů (např. nevidím důvod proč při popisu jednotlivých prvků používáte odtrhy, nota bene s některými větami téměř totožnými - např. "nesmí přesahovat hranice bazénu (viz dále) ani subprocesu" vs. "nesmí přesahovat hranice bazénu (viz dále) ani podprocesu". To bych tedy taky vraždil. Místo toho si vezměte ten prvek, např. sekvenční tok a svými slovy, několika souvislými větami prostě popište, k čemu je a jak se to používá, jako byste to někomu vysvětloval). A ty diagramy (prvky) prostě překreslete (třeba v tom Inkscapu). Pak si myslím, že tady proti tomu nebude nikdo nic namítat. Jo a doporučuji neuvádět tam konkrétní částky (těch 80000,- Kč), málokterý údaj zastarává tak rychle. TSal --85.176.5.33 18. 6. 2012, 22:59 (UTC)
Dobrý den, Vaši situaci oboustranně chápu, ale Wikipedie není seminární práce. Jakékoliv tlačení na pilu je z pohledu Wikipedie irelevantní. Chápu že Vám to tak nepřijde. Také mi netřeba vysvětlovat co je to BPMN, já se to ani neučím, ani to nikoho neučím, já to dělám. Je to jeden z důvodů proč jsem se do diskuse zapojil, neboť článek by byl s největší pravděpodobností v termínu smazán a to by byla škoda. Ke struktuře... víte, stále je to okopírované odjinud, např. pořadím prvků počínaje a obrázky jednotlivých elementů konče. Poster který jsem odkazoval má strukturu jinou a dá se použít, neboť je to licence CC. Také je to PDF, tedy dá se inkscapem jednoduše rozsekat na jednotlivé elementy ve formátu SVG a ty pak vložit do článku. Co se týče diagramu, souhlasím, že se celkový proces lehce změnil, ale podíváte-li se na anglický článek, tak Wikipedie již obsahuje jiné diagramy jako příklad, které by mohly být vhodné. Doporučuji prohlédnout celý commons odkaz. Není třeba sem kopírovat pizzu i když upravenou. Mimochodem, uvažoval jste o horizontálních swimlajnách? I když pro web je asi lépe zůstat u vertikál. Omlouvám se, ale slova „dráhy“ a „bazény“ nepoužívám. Pokud jde o námět na dobrý business process, může jít např. o placení u pokladny v supermarketu: vykládka na pás, markování, hotově - transfer peněz, kartou - kartní platba, otevření kasy, tisk účtenky, marketingové akce typu samolepka, řešení výjimek (nutná akce personálu-telefon, chyba čárového kódu-telefon, chyba obsluhy-storno), odebrání zboží - zapojí se tam jak lidé (zákazník, pokladní, pomocný personál, vedoucí pokladní), tak i stroje (ECR, POSka), ideální příklad který každý zná... s dobrým nástrojem to dáte za 10minut. Poprosil bych Vás o čárový model zkopírovat do svg (opět inkscape), je pro Wikipedii cennější, než jpeg/png obrázek kvůli překladům.--DeeMusil (diskuse) 19. 6. 2012, 00:15 (UTC)
Dobrý den, vložil jsem novou verzi, doufám že to bude již v pořádku.Oto Křivanec (diskuse) 19. 6. 2012, 15:26 (UTC)
Namátkově jsem zkontroloval a je to dobré.--DeeMusil (diskuse) 19. 6. 2012, 20:47 (UTC)
Aby nedošlo k omylu: já jsem tu netlačil na to, aby článek "prošel". Naopak, wikikomunita tu dělá velmi záslužnou práci v eliminaci plagiátů. Kéž by stejným sítem mohla procházet všechna studentská díla! Jenom jsem přesvědčen, že upřednostňovat zdroje licencované pod CC oproti korektně citovaným zdrojům jiným není dobrá cesta. Mějte se. TSal --85.176.7.120 20. 6. 2012, 07:36 (UTC)