Diskuse:BlueJ

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Mmh v tématu „Zpochybněno

Stanovisko ke kritice[editovat zdroj]

BlueJ neobsahuje žádný vestavěný debugger.

Jak to, že ne? Bluej jednoduchý debugger obsahuje - zobrazí se kláv. zkratkou Ctrl+L.

BlueJ neumí otevírat zdrojové kódy, které jsou uložené samostatně. Umí otevřít pouze jiný projekt, který již byl vytvořen v BlueJ.

Bluej umí otevřít i projekty, které byly vytvořeny v jiném prostředí. K čemu pak slouží položka Otevřít Ne-Bluej/Open Non-Bluej? Pro import jedné třídy lze použít volbu Úpravy-Nová třída ze souboru/Edit-Add class from file.

Spouštění kódu

BlueJ neumožňuje spuštění celého projektu jednou klávesovou zkratkou. Je tak nutné projekt nejdříve ručně zkompilovat stisknutím tlačítka "Compile" v hlavním okně, poté otevřít kontextové menu dané třídy a zde zvolit konkrétní metodu ke spuštění. Objeví se dialogové okno nabízející možnost ručně doplnit parametry a teprve po odklepnutí tohoto dialogu se kód konečně spustí. Tento zdlouhavý proces tak vede mladé budoucí programátory k tomu, aby nejprve napsali rozsáhlý kód a teprve poté jej spustili a opravili případné chyby. Tento špatný návyk se poté budou v praxi velmi obtížně odnaučovat, neboť testovat je nutné okamžitě. Pouze tak si člověk ověří, že jím zapsaná konstrukce se skutečně chová tak, jak by očekával.

To lze obejít vytvořením jedné hlavní třídy zodpovědné za spuštění aplikace s metodou main(String[]) a pak po přeložení z kontextové nabídky hlavní třídy vybereme metodu void main (String [] args), čímž se projekt spustí. Uznávám, že to nejni zrovna user friendly, ale rozhodně není nutné volat metody jednotlivě z každé třídy zvlášť. To, že mám možnost otestovat funkčnost nějaké třídy, metody jednotlivě bez nutnosti kompilování a zpouštění celého projektu, je velké plus které umožňuje rychle si otestovat danou funkčnost. Nejlepší je kombinace Blueje s nějakým dospělým IDE. Existuje projekt, který si dal za úkol implementovat funkčnost Blueje do NetBeans a zkloubit tak výhody Blueje s dospělým IDE.

  1. BJ2NB plugin [[1]]

Se zbytkem kritiky souhlasím.

Aminoox (diskuse) 15. 3. 2014, 15:38 (UTC)

Zpochybněno[editovat zdroj]

Narazil jsem teď na tento článek a seznal, že byl nejspíše napsán v afektu někým, komu BlueJ právě hodně pilo krev. Upravil jsem některé emotivní formulace na encyklopedičtější, zcela vymazal Aminooxem výše vyvrácené tvrzení o debuggeru a na některá místa dodal požadavek zdroje, ale celkově je to stále dosti neencyklopedické, místo popisu BlueJ to obsahuje jen nesoustavné a nedoložené body kritiky, navíc naformulované v žargonu na některých místech pro běžného čtenáře bez odkazu či vysvětlení nesrozumitelném, tedy jsem tam přihodil celkové zpochybnění (tj. úvodní varování pro každého čtenáře článku). Sám se v tom nevyznám (a nemám času a sil) dost na to, abych to vylepšil. --Mmh (diskuse) 8. 11. 2014, 16:43 (CET)Odpovědět