Diskuse:Bitva u Jutska

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

IMHO rozlišování na lehké a těžké křižníky se začalo používat až po 1. sv. válce, např. Warrior, Defence, Black Prince jsou zde označeny jako pancéřové křižníky … Rovněž typy dalších lodí je třeba ověřit (zkontrolovat) viz těžký křižník Pommern × predreadnought Pommern. --Pazuzu 13:55, 5. 2. 2007 (UTC)

Ano je v tom trochu zmatek. Trochu jsem článek upravil. K dispozici jsem měl dva zdroje Heřtová - Zákopová válka a en:wiki
  • lehké křižníky používají oba zdroje - nechal jsem lehké křižníky
  • britské těžké křižníky x pancéřové křižníky- en:wiki používá v tomto článku oba termíny a Heřtová používá termín pancéřový křižník - opravil jsem na pancéřový křižník
  • německé těžké křižníky x predreadnoughty- tady šlo o moji chybu, nějak jsem se překoukl. Nicméně Heřtová rozlišuje na německé straně křižník a lehký křižník (při jiných akcích). - každopádně jsem opravil v článku na starší bitevní loď.
  • německé torpédoborce x torpedo boats- Heřtová používá torpédoborec, na en:wiki je torpedo boats. - nechal jsem torpédovka

Samozřejmě to může kdokoliv s lepšími zdroji opravit.--Sazex 09:28, 6. 2. 2007 (UTC)

Zdravím...
S terminologií se to má tak, že dobové prameny nazývají německé lehké křižníky jako „malé křižníky“ http://de.wikipedia.org/wiki/Kleiner_Kreuzer zatímco britské lehké křižníky u Jutska byly jednak klasifikovány část jako „lehké křižníky“ a část jako „průzkumné křižníky“ (Scout cruisers http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cruiser_classes_of_the_Royal_Navy) (todle budu muset jeste zohlednit).
Těžký křižník je kategorie, která se objevuje až po londýnské a washingtongské odzbrojovací konferenci, tady opravdu patří „pancéřový křižník“.
německé torpédoborce x torpedo boats — Němci je sami klasifikovali jako „Großes Torpedoboot“, respektive zkráceně jenom jako „Torpedoboot“. Takže správně by asi mělo být „velké torpédovky“ i když ve skutečnosti velikostí a výzbrojí odpovídaly britským torpédoborcům. Právě proto jsou někdy v literatuře označovány i jako torpédoborce (což lépe odráží stav věcí a nenavozuje to ten dojem, který vzniká, když se řekne, že britským torpédoborcům (čili plavidlům primárně určeným k ničení torpédovek) čelily německé torpédovky)
Zároveň se omlouvám za trošku větší překopání článku. Snad budu mít čas ještě dopsat zbývající odstavce...
Zatím…--Ozzy 09:51, 28. 11. 2007 (UTC)

noční boj[editovat zdroj]

Bitva u Jutska mě velmi zajímá,a chtěl bych vědět jestli někdo plánuje v nejbližší době rozšířit části o boji a hlavně noční boj.Sám si na to netroufám,nemám zdroje a má gramatika za moc nestojí.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.208.167.115 (diskuse)

V článku je uvedena literatura, ve které by měl být popsán i noční boj. V nejbližší době to asi nikdo rozšiřovat nebude. Zkuste editovat s odvahou, gramatiku by případně někdo opravil, neopisujte ale z knížky doslova kvůli autorským právům a snažte se psát encyklopedickým stylem. Hodně zdaru.--Zdenekk2 (diskuse) 25. 4. 2013, 01:58 (UTC)
Zdravim! Myslim, ze ted se do toho nikdo poustet nebude (ale muzes pro jistotu pouzit sablonu Pracuje se, ci Ve výstavbě). Gramatika se da zlepsit, kdyz si na ni budes davat vetsi pozor a zapnes si treba i kontrolu pravopisu v prohlizeci (Firefox a Chrome to umi, nevim, jak ostatni). Ze zdroju asi muzes zacit tou Hertovou a Hrbkovou Velkou valkou na mori, rok 1916 (oboji by meli mit v kazde lepsi knihovne). Pokud se nebojis anglictiny, tak docela dobry zaklad je i Campbell.--Ozzy (diskuse) 28. 4. 2013, 21:09 (UTC)