Diskuse:Betonový most přes Rokytku (Zenklova)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele ŠJů v tématu „Přejmenování článku

Vyzývám znalce pražské historie k nalezení jiného, vhodného názvu pro tento článek. Současný název je zavádějící. Popisovaný most, který přes Rokytku převádí Zenklovou ulici je zřejmě nejznámější. Přesto v samotném prostoru Elznicova náměstí se nachází další betonový most přes Rokytku (v prodloužení Voctářovy ulice), stavebně naprosto nesouvisející s mostem popisovaným v tomto článku. Mimoto se jen na území Prahy 8 nacházejí další dva mosty přes Rokytku, převádějící silniční komunikaci (Stejskalova, Čuprova) a tři mostky (lávky) vhodné pro pěší a cyklisty (v prodloužení ulic Bednářská, U libeňského pivovaru a Pivovarnická). Všechny tyto stavby jsou vesměs z betonu a nemají samostatné pojmenování. Další betonové mosty přes Rokytku se nacházejí výše po toku Rokytky v městské části Praha 9 a Praha 14. Opět nepojmenované. Východiskem by mohlo být pojmenování mostu v reálu samostatným názvem, který bychom přenesli na článek. Nabízí se: Dolnolibeňský, Starolibeňský, což je příliš dlouhé, Podlipného podle sousedního pomníku, ale Podlipný už má v Libni ulici, nebo třeba Zámecký, Podzámecký podle objektu libeňského Zámečku v sousedství. Název Hrabalův, což by odpovídalo umístění, není vhodný, nedaleko (cca 300 m) už je náměstí Bohumila Hrabala. Předem díky za nápady na výstižnější pojmenování článku nebo pojmenování samotného mostu - žádost na pražský magistrát jsem ochoten sepsat sám. --Leotard (diskuse) 20. 12. 2013, 11:37 (UTC)

Přejmenování článku[editovat zdroj]

Navrhuji přejmenovat článek na výstižnější název Most přes Rokytku (Zenklova). Mostů přes Rokytku je hodně a většinou jsou betonové/železobetonové, z původního názvu tedy není jasné, o který z mostů se jedná. Nově navržený název považuji za jednoznačný. --Leotard (diskuse) 30. 12. 2013, 13:58 (UTC)

To byl špatný nápad. Tenhle most je významný právě tím, že je betonový, a proto je taky pod tímto názvem známý. --ŠJů (diskuse) 20. 3. 2014, 06:13 (UTC)
Já to stále považuji za správný nápad. Slovo betonový je bezvýznamné, právě proto, že většina z desítek mostů přes Rokytku je z betonu. Významný rozlišovač je právě a jen ta Zenklova ulice. Uznávám, že v době stavby klidně mohl být tento most jediný betonový. Nevím, tak hluboce jsem jeho historii nestudoval, pro mne je třeba mnohem důležitější, že po právě dokončeném mostě přijela do oblasti tzv. Libušáku už v roce 1896 Křižíkova elektrická tramvaj. Můj pocit, že most by si zasloužil samostatné pojmenování, trvá, jen se nedostavuje pořádná inspirace k volbě názvu. --Leotard (diskuse) 20. 3. 2014, 07:15 (UTC)
„Tak hluboce jste jeho historii nestudoval“? Proboha, tak snad než přejmenovávám článek, tak se aspoň podívám, o čem je, a za druhé se podívám, jak je nazýván ve zdrojích. Ten most je kulturní památkou proto, že je to první betonový most v Čechách. Proto je všude zmiňován především jako betonový most. Tvrdit za takových okolností, že „slovo betonový je bezvýznamné“, to je vyloženě ignorance reality. Očekávatelný název je především ten, pod kterým je most (jakožto významná stavba) obvykle zmiňován: třeba tady. Pokud by snad bylo více encyklopedicky významných staveb běžně označovaných jako "betonový most přes Rokytku", tak pak je možné je rozlišit přidaným rozlišovačem. --ŠJů (diskuse) 6. 6. 2015, 06:00 (CEST)Odpovědět