Diskuse:Bazénová chemie/Tablety do bazénu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tablety do bazénu nebo bazénové tablety zjednodušují manipulaci s přípravky a úpravu bazénové vody. Bazénové tablety se vkládají do plováku, skimmeru či dávkovače tablet, kde se postupně rozpouštějí a uvolňují do bazénové vody účinné látky. Není tedy třeba předem nic ředit či rozpouštět, jak je tomu u přípravků bazénové chemie v kapalné či granulované podobě. Pro malé bazény (do cca 10 m3 objemu bazénové vody) jsou určeny malé tablety o hmotnosti 20 g, tzv. Mini tablety. Největší podíl na trhu zaujímají tablety o hmotnosti 200 g, označované jako Maxi tablety. Do bazénů s větším objemem vody (cca nad 30 m3) jsou určeny tablety o hmotnosti 500 g, obvykle pod názvem Grand či Grande nebo Blok.

Podle účinné složky lze rozlišit tyto bazénové tablety:

  • Bazénové tablety na bázi aktivního chloru. Účinnou složkou těchto tablet je většinou kyselina trichlorisokyanurová nebo její soli,[1] případně doplněná dalšími účinnými látkami pro úpravu bazénové vody.
  • Jednosložkové chlorové tablety nebo rychlorozpustné tablety slouží k zabezpečení optimální koncentrace aktivního chloru v bazénové vodě v průběhu koupací sezóny nebo na jejím počátku.
  • Multifunkční duo tablety nebo start tablety jsou dvouvrstvé multifunkční tablety. První vrstva zabezpečí optimální koncentraci aktivního chloru v bazénové vodě. Účinné látky, obsažené v druhé vrstvě bazénové tablety, upravují hodnotu pH bazénové vody, eliminují nežádoucí zákal, zabraňují vzniku nežádoucích vápenatých či hořečnatých inkrustů na stěnách bazénu či bazénovém příslušenství, projasňují vodu a obsahují také chlorové sloučeniny. Jsou používány zejména na počátků koupací sezóny.
  • Multifunkční triplex tablety či trio tablety jsou třísložkové multifunkční tablety. Mají homogenní složení, tj. nejsou rozděleny do vrstev. Kromě zabezpečení optimální koncentrace aktivního chloru v bazénové vodě zabraňují růstu nežádoucích zelených či hnědých řas a odstraňují nevítaný nazelenalý odstín bazénové vody.
  • Multifunkční tablety 5v1, ať už označované jako Multi tablety 5v1 nebo Komplex tablety 5v1 dokáží ošetřit všechny nejdůležitější parametry kvality bazénové vody – koncentraci aktivního chloru v bazénové vodě a hodnotu pH bazénové vody. Zároveň odstraňují nežádoucí zákal bazénové vody a zajistit její čirost. Spolehlivě stabilizují vápenaté a hořečnaté sloučeniny v rozpustné formě a brání tak vzniku nežádoucích inkrustů.
  • Multifunkční tablety 10v1 CTX Action deklarují mimo účinků klasických multifunkčních tablet 5v1 navíc ještě eliminaci virů a houbových kultur v bazénové vodě.
  • Ostatní varianty multifunkčních bazénových tablet, např. multifunkční tablety 4v1, 6v1 či jiné.
  • Bazénové tablety na bázi aktivního kyslíku mají oproti přípravkům na bázi chloru tu výhodu, že bazénová voda po aplikaci přípravku kyslíkové chemie nepřejímá žádný nežádoucí „chemický“ pach a nepůsobí dráždivě na citlivou pokožku a sliznice plavců. Prodávají se např. pod názvem Oxy, Oxi či Kyslíkové tablety. Jedná se o jednosložkové homogenní kompaktní tablety, které zabezpečí v bazénové vodě optimální koncentraci aktivního kyslíku. Používají se vždy pouze v kombinaci se speciálním přípravkem bazénové chemie, tzv. kyslíkovým aktivátorem.
  • Bromové bazénové tablety jsou vhodné hlavně pro teplejší vody bazénů, vířivek či whirlpoolů, kde je díky vyšší teplotě vody i vyšší riziko nežádoucího zhoršení kvality vody.[2] Prodávají se jako Bazénové bromové tablety či Aquabrome či Bromine tabs. Jedná se o jednosložkové homogenní kompaktní tablety s účinnou bromovou složkou.

Reference[editovat zdroj]

  1. Tang, R.-Y., P. Zhong, and Q.-L. Lin, Selective oxidation and chlorination of trifluoromethylsulfide using trichloroisocyanuric acid in ionic liquid. Journal of Fluorine Chemistry, 2007. 128(6): p. 636-640.
  2. Righi, E., et al., Bromate, chlorite, chlorate, haloacetic acids, and trihalomethanes occurrence in indoor swimming pool waters in Italy. Microchemical Journal, 2014. 113(0): p. 23-29.