Diskuse:Baráčník

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jestliže je domkář synonymem pro zahradníka, proč jsou v jedné matrice (v rámci jednoho listu) popisovány různé osoby jednou jako domkář, jindy jako zahradník (přičemž v průběhu let je striktně dodržováno ono označení pro tyto osoby)? --Silesianus (diskuse) 12. 1. 2014, 14:55 (UTC)

A z jakého místa ta matrika je? Nejlépe, pokud byste věděl jaký význam tam má onen "domkař" a "zahradník"? Pokud vím, tak zahradník z berní ruly je víceméně totožný s baráčníkem, jak byl (alespoň v Čechách) později chápán. --marv1N (diskuse) 12. 1. 2014, 15:13 (UTC)
NO mě jde právě o to kategorické tvrzení, že jsou to synonyma. Sjížděl jsem matriky z Dolních Životic (Opavsko), např. rodná matrika 1864 - 1884. Teď, když se tak na ně dívám, tak tam třeba je „Štěpán Čech, zahradník v Životicích, syn Jana Čecha, domkáře v Životicích…“ Já osobně bych byl pro upřesnění, kde že je ten zahradník chápán jako synonymum s baráčníkem (a tím s domkářem). --Silesianus (diskuse) 12. 1. 2014, 15:23 (UTC)
Zatím jsem to smazal. Ono by asi bylo nejjednodušší, kdybyste případně k těmhle "vesnickým profesím" (které se snad vesnice od vesnice v něčem lišily) doplnil jejich slezské odchylky (já se snažil spíše základní širokou definici podle Kotta a Jungmanna - tam často tohle není příliš specifické, i když třeba Kott psal, že ve Slezsku se říkalo chalupník baráčníkovi). --marv1N (diskuse) 12. 1. 2014, 15:59 (UTC)
Tak já to nevím :). Já jsem jen bezúspěšně hledal své předky. A tady mě to zarazilo. --Silesianus (diskuse) 12. 1. 2014, 16:02 (UTC)