Diskuse:Arthur Cecil Pigou

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Mladek007

Ahoj / Dobrý den. Na stránce je podle mého ZÁSADNÍ CHYBA. Odstavec 2., poslední věta: "Tento blahobyt se maximalizuje, pokud blahobyt jednoho nemůže být zvýšen, aniž by se zároveň nesnížil blahobyt druhého."

Toto pojetí nepřísluší Pigouovi, ale Paretovi viz Paretovo_optimum hlava Ekonomie blahobytu a sociální stabilita. Dále pro toto tvrzení odkazuji např. na zdroj: SLAVÍKOVÁ, Lenka – VEJCHODSKÁ, Eliška – SLAVÍK, Jan, et al. Ekonomie životního prostředí: teorie a politika. 1. vyd. Praha: Alfa Nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-87197-45-5. (str. 39, kap 2. Neoklasická environmentální ekonomie, 2.1 Předpoklady a východiska; a následně str. 46 2.3 Společenský blahobyt a kritérium efektivnosti).

Cituji např. tamtéž str. 46: "Někteří ekonomové (např. Pigou, 1920) dospěli k závěru, že společenský blahobyt Je maximalizován v situaci, kdy všichni členové společnosti mají stejná reálný příjem. Od problematického předpokladu měřitelnosti užitku se pokusil oprostit Vilfredo Pareto, jenž kromě jiného argumentoval proti vysokému přerozdělování bohatství ve prospěch nižších vrstev (Pareto 1906). Podle Pareta je pouze každý jedinec sám za sebe schopen posoudit výši svého blahobytu. Jako Pareto optimální (resp. Pareto efektivní) je nazývána taková společenská situace, kdy si žádný jedinec nemůže polepšit, aniž by se tím zhoršil situaci jiného jedince. Pokud je možné zvýšit blahobyt alespoň jednoho člověka bez snížení blahobytu někoho jiného, není stávající situace Pareto optimální a může dojít k Pareto zlepšení."

Uvedené též podporuje text s citací z Pigoua tamtéž str. 40: Dle Pigoua (1932: 96): 'Jakýkoli nárůst reálného příjmu chudší vrstvy společnosti na úkor ekvivalentního snížení příjmu bohaté vrstvy prakticky zaručuje, že dojde k nárůstu společenského blahobytu.' Toto přesvědčení bylo odvozeno z předpokladu, že všem lidem z jejich dodatečného příjmu klesá mezní užitek podle zákona klesajícího mezního užitku stejnou měrou při stejných hladinách příjmu.

Prosím o důkladné prostudování a OPRAVU. Děkuji Mladek007 (diskuse) 21. 4. 2018, 09:37 (CEST)Odpovědět