Diskuse:Anticikanismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozdělení článku[editovat zdroj]

Navrhuji rozdělení článku na článek o Anticikánismu a na Dějiny Romů v Českých zemích (prodobně jako na en), které bych pod současným názvem rozhodně nehledal.--Jenda H. 13. 5. 2010, 19:18 (UTC)

Navržený název Dějiny Romů v Česku se mi nezdá přesný, spíše bych zvolil název jako na en, tedy Vztahy mezi etnickými Čechy a Romy. Dále je problémem, že článek pojednává pouze o negativních postojích Čechů vůči Romům, ale existují (sice bohužel v menší míře) i pozitivní příklady vztahů. Tudíž by se to podle mě muselo docela značně doplnit, aby bylo nové jméno pro článek legitimní. Pokud to někdo udělá, pak rozdělění podpořím, jinak by to přineslo jen zmatek. Palu 25. 5. 2010, 23:02 (UTC)
Není třeba ani tak rozdělení článku, jako spíš napsat další články k cikanologickým tématům, které by samozřejmě s tímto článkem i mezi sebou navzájem měly souvislosti. --ŠJů 18. 4. 2011, 02:30 (UTC)

Neutralita[editovat zdroj]

Článek nesplňuje podmínku neutrality, je výrazně procikánsky zaměřený.

  • Prakticky pojednává o anticikanismu z pohledu cikána (Václav Miko), přitom Miko není původcem tohoto slova.
  • Anticikanismus není výlučně českým fenoménem, chybí alespoň základní pokrytí z globálního hlediska
  • Úplně chybí příčiny anticikanismu, článek vyznívá tak, že antickanismus je bezdůvodný a je vinou Čechů.
Za normální je považováno paušálně odsuzovat cikány jako ty, kdo masově zneužívají sociální dávky, kradou, opíjejí se a dělají nepořádek. Ten, kdo požaduje pro Romy pomoc nebo zvýhodnění, je považován za pokrytce či naivu.

To je jediná zmínka o jejich "údajných" neřestech, naprosto POV

  • Žádné statistiky o jejich zločinnosti (věznice pro dospělé jsou ze 60% romská, 20-30% Romů se podílí na trestné činnosti)
  • Útok ve Vítkově je zahrnut, rasistický útok v Krupce nikoliv.--Giornorosso 12. 3. 2011, 18:14 (UTC)
No právě to by vyřešil mnou navrhovaný přesun na Dějiny Romů v Českých zemích. Samozřejmě obohacený o vaše připomínky. Pojem anticikanismus samozřejmě svádí k "zaujatému" popisu exkluze cikánu a jejich persekuce. S pozdravem --Jenda H. 12. 3. 2011, 20:01 (UTC)
Tento článek pojednává vcelku věcně o historii anticikanismu. Vlastnosti, které mohou být příčinou, jsou zmíněny hned v úvodu (Kovářovo heslo v Ottově slovníku). Encyklopedický článek není od toho, aby někoho obviňoval nebo ospravedlňoval. O Cikánech jako takových (a jejich případných neřestech, vztahu ke kriminalitě atd.) by měl pojednávat primárně článek Cikáni, popřípadě specializované články, byť i sem by stručné shrnutí (s věrohodnými zdroji) mohlo patřít. Rasistický útok v Krupce není projevem anticikanismu, t. j. nesouvisí s tématem tohoto článku stejným způsobem jako útok ve Vítkově, ale jen nepřímo. --ŠJů 18. 4. 2011, 02:28 (UTC)

Romofobie je terminus technicus spisovatele Roberta Pocha ze Šumperku[editovat zdroj]

kterym timto novotvarem trefne popsal protiromske malady v Ceske republice. Na blogu ktery sveho casu psal na blog.idnes.cz. Autor svuj blog z casovych duvodu nakonec zrusil, coz je skoda, protoze tento xclanek uziva Pochuv termin aniz by byl autor tohoto terminu citovan. A pan Miko by ve sve knize mel tedy uvest od koho uvedeny vyraz ROMOFOBIE skutecne citoval. Je to tedy novotvar kterym autor Robert Poch komentoval stav ceske spolecnosti vuci etnicke mensine Romů -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 95.173.207.34 (diskusebloky) 4. 11. 2011, 19:32‎–19:46 UTC