Diskuse:Akcie na majitele

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Akcie na doručitele v listinné podobě vs. anonymní akcie[editovat zdroj]

Zmatení pojmů? Tématu nerozumím (naopak jsem se o něm chtěl něco dozvědět), ale narazil jsem v článku na rozpor s vyjádřením člověka, u který tématu nepochybně rozumí.

V článku se v části Druhy akcií na doručitele píše: "Akcie na majitele, zejména v listinné podobě, existují v celé řadě států Evropy i světa a některé burzy ani nepřipouštějí přijetí akcií na jméno k obchodování..."

Pan Karel Janeček v diskusním pořadu Hyde Park z 25. 3. 2011 říká (čas 15.10): "Akcie na doručitele v listinné podobě: chtěl bych zdůraznit, že problémem je listinná podoba, nikoliv akcie na doručitele. ... Chtěli u nás zakázat akcie na doručitele, to je hloupost ... Akcie na doručitele v listinné podobě: kromě nás existují dva tichomořské ostrovy, které je umožňují (Nauru a Marshallovy ostrovy)."

Shrnutí: Článek tedy tvrdí, že akcie na doručitele v listinné podobě jsou v Evropě běžná věc a pan Janeček říká opak. Z kontextu vyplývá, že to, o čem pan Janeček mluví jako o akciích na doručitele v listinné podobě, je v článku označeno jako akcie na doručitele anonymní bez omezení.

Chtěl bych někoho kompetentního poprosit o vyjasnění/opravu. Sám se v tématu neorientuji a nemám po ruce ani žádnou relevantní literaturu.

Fjares (diskuse) 8. 12. 2012, 09:29 (UTC)

Poznámky pro zlepšení článku[editovat zdroj]

Zdroje, ze kterých by bylo vhodné čerpat v článku[editovat zdroj]

  • vhodná literatura (?),
    • Malý ekonomický výkladový slovník, Doc. Ing. Helena Fialová, CSc., Vydavatelství A plus, 2007, 8. upravené vydání; ISBN 978-80-903804-0-0
  • Stránka o tématu na webu Nadačního fondu proti korupci, odkazované články a jiné materiály a
  • odkazovaná disertační práce Mgr. Ondřeje Vondráčka Ph.D., LL.M. „Nepřímá držba cenných papírů“