Diskuse:Život a doba soudce A. K.

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Proč se o hlavním hrdinovi v článku mluví jeho křestním jménem? Chápal bych to ve větách, kde se odlišuje od otce, ale v encyklopecickém stylu není zvykem osobu označovat křestním jménem, nejde-li např. o dítě. Je důvod k takto familiernímu označení? --Bazi (diskuse) 22. 3. 2014, 18:09 (UTC)

Tvůrci seriálu o něm v rozhovorech a článcích mluví jeho křestním jménem. A v mnoha článcích o filmech, seriálech, knihách atd. se píše o postavách jejich křestními jmény. Nevím, co Vám na tom vadí. Divákům je přece bližší, když se o postavách píše a mluví křestními jmény. I na ČSFD, FDB, Kinoboxu a dalších se častěji píše křestními jmény. Prosím Vás, nechte to tam, to je to takový problém? Podívejte se na stránky Operace Silver A, Aplaus, Anděl Páně, Vyprávěj, Rodinná pouta, BrainStorm, Vrásky z lásky, Román pro ženy a na mnoho dalších stránek. -- Anonymkafialova (diskuse) 22. 3. 2014, 22:12 (UTC)
Děkuji za názor. ČSFD, FDB i Kinobox jsou specializované weby a databáze, které mají svůj účel a svou cílovou skupinu, tomu odpovídá i pojetí jejich textů. Obzvlášť pokud třeba přebírají texty distributora, jehož vlastní motivace je obvykle v přímém rozporu s WP:NPOV, cílem je „prodat zboží“. Wikipedie je oproti tomu encyklopedií a její přístup k tématům, které zpracovává by měl být seriózní, formální. Wikipedie má být psána encyklopedickým stylem.
Konkrétně: V článku jsou uvedeny následující odkazy:
  • ČSFD – kromě základních údajů neříká vůbec nic o ději ani postavách
  • FDB – kromě základních údajů uvádí jen stručný text distributora, kde postavu ani nijak nejmenuje
  • články ČT, iDNES a Týdne – ani jeden neuvádí jméno postavy, ani příjmením, tím spíš křestním jménem
Z kterého zdroje tedy lze čerpat upřednostněné křestní jméno pro oslovení postavy, která je plně dospělá, a navíc ve funkci soudce? Z kterého zdroje se vůbec čerpá v tomto článku jeho plné jméno? --Bazi (diskuse) 22. 3. 2014, 23:02 (UTC)

Podíval jste se na ty stránky? To jméno a děj jsou jednak z videa z iDNES.cz z článku VIDEO: David Švehlík vládne seriálu Život a doba soudce A. K. a jednak v rozhovorech a článcích v nedávno vydaných časopisech. Jak chcete, až budu mít v příštím týdnu více času, tak tam dám citace z těch článků, a vy se tak můžete přesvědčit, kdo má pravdu. A nevím, proč se ke mně chováte takhle, v podstatě mi vyčítáte, že na Wikipedii vůbec jsem. Je vůbec něco, co se Vám na stránce Život a doba soudce A. K. líbí? Víte, jakou to dalo práci? Umíte vůbec něco ocenit? A to, že ČSFD a FDB neuvádí charakter, popis atd. postav není pravda. Je mnoho filmů a seriálů, u kterých tam jsou charaktery, popisy atd. postav. Jak u českých filmů a seriálů, tak u zahraničních. Než tam ty další zdroje dám, bude to pár dní trvat, mám totiž hodně povinností, tak prosím z té stránky do té doby jméno nemažte. -- Anonymkafialova (diskuse) 23. 3. 2014, 18:23 (UTC)

Přiznávám, video jsem neprohlížel, v psaném textu jméno k nalezení nebylo. Jestli jsem se ale nepřeslechnul, tak ani ve videu to jméno nezazní, jen se objevuje na visačce na stole. Nejde mi o nějaké soupeření, na čí straně je pravda, chci jen, aby se i v méně závažných a méně vědeckých tématech uplatňovaly principy Wikipedie jako Ověřitelnost, Encyklopedický styl ad. Obzvláště obezřetně je třeba přistupovat k událostem a dílům budoucím, tako je toto. Neberte prosím mé výhrady osobně, nevyčítám Vám, „že vůbec na Wikipedii jste“, něčeho takového jsem opravdu dalek a ani nemyslím, že bych k takovému Vašemu pocitu někdy zavdal příčinu. Vyjadřuji se k článku a jeho obsahu, nikoli k osobě tvůrce. Vážím si Vašeho zájmu a práce na tomto článku i na dalších. Jde mi o to, aby byl článek ještě lepší.
Ad ČSFD a FDB: psal jsem konkrétně o údajích o tomto seriálu (zda z nich lze tyto informace čerpat), ne obecně. Bude určitě dobře, když dodáte do článku ty časopisy a zejména z nich pokud možno uceleně budete čerpat pro popis děje seriálu. Jestli to chápu správně, v současnosti jsou tam zmíněny některé jednotlivé střípky jen proto, že zazněly v tom videu, ale chybí jim kontext a působí dojmem nahodilé informace. Později by snad mohly nabýt větší hodnoty v rámci seznamu dílů.
Ohledně uváděného křestního jména se odkazuji na doporučení o encyklopedickém stylu, druhý bod příkladů: „o osobách mluvíme zásadně ve třetí osobě a uvádíme celé jméno, respektive příjmení“. --Bazi (diskuse) 24. 3. 2014, 01:13 (UTC)