Diskuse:Židovská brigáda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tenhle článek se mi zrovna moc neutrální nezdá. V článku se nepíše nic o praktikách brigády těsně po válce, kdy se třeba jen k DOMNĚLÝM válečným zločincům (často k nevinným a slušným lidem) chovali hůř než SS za války. Např. stačilo, aby měli podezření, že se někdo podílel na teroru proti Židům a hned ho se skupinkou dalších podezřelých odvezli do lesa a tam je všechny povraždili. Dále se třeba mluvilo o tom, že pomstou za smrt 6 miliónů Židů v nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborech by měla být smrt 6 miliónů Němců, a to bez ohledu na to, zda by byli vinní nebo nevinní. Chtěli to provést otravou pitné vody, od čehož ale nakonec upustili. Rozhodně neobhajuji válečné zločny pácháné nacisty za války, ale také neobhajuji tyto zločinecké praktiky Židovské brigády. Podle mě by se o tom v článku mělo psát. Zatím k tomu zkusím k tomu sehnat více zdrojů. --Cimrmanolog 1. 2. 2012, 09:55 (UTC)

Asi nemáte na mysli Židovskou brigádu, ale Chulijot. Co se týká akce otrávení pitné vody v Německu, tu akci chtěl provést velitel židovských partyzánů A. Kavner a po ŽB, resp. po příslušnících Chulijot chtěl pomoc. Ti to ale odmítli. Akty msty Židů na Němcích se určitě děly (např. Polsko) ale nenašel jsem zmínky o tom, že by se na tom podílely jednotky ŽB. Vaše tvrzení, že se chovali hůř než SS za války je imho přehnané, ale pokud máte reference o vyvražďování celých vesnic, na kterých se ŽB podílela, tak je dodejte. --Kixx 1. 2. 2012, 13:36 (UTC)
Ano, máte pravdu, trochu jsem zmiňované tvrzení přehnal, rozhodně to ale NEbylo myšleno tak, jak to nakonec vyznělo. Ještě jednou bych rád upozornil, že odsuzuji jakékoliv vraždění nevinných lidí, a nezáleží na tom, zda to spáchali nacisté nebo někdo jiný. O tom, že došlo k vyvražďování celých vesnic, na kterých se ŽB podílela, jsem nenapsal ani slovo. Nicméně za tím, že při "honu na nacisty" po skončení války došlo k zavraždění i mnoha nevinných Němců (a zřejmě nejen Němců), si stále stojím. Většině z těchto mstitelů šlo v první řadě o pomstu a nezáleželo zas až tak na tom, zda zabití byli vinni nebo ne. Šlo především o adekvátní pomstu, proto se taky uvažovalo o zavraždění 6 miliónů Němců (a mezi nimi i bezpočtu nevinných lidí) otravou pitné vody. Chulijot, které jste zmínil byly ale součástí ŽB, o čemž se píše hned v úvodní větě odkazovaného článku zde na Wikipedii, takže nevím, co jste tím myslel. No a chtěl jste abych dodal nějaké zdroje. Něco málo se o tom píše Zde, dále bych uvedl knihu Morrise Beckmana The Jewish Brigade: An Army with two Masters 1944-45 (1998, ISBN 1-86227-032-5). Dost se o tom mluví také v epizodě Židovští mstitelé (The Jewish avengers) z britského dokumentárního seriálu Lovci nacistů (Nazi hunters - 2010) --Cimrmanolog 2. 2. 2012, 12:02 (UTC)