Diskuse:Ženšen

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Droga? Nesmysl.. není návykové[editovat zdroj]

Prosím o vynechání podobnách slov z textu... Poslední úpravy jsou spíše devastace... Pokud to nebude napraveno, zasáhnu..

Než bude tady příště něco vykřikovat nastudujte si příště význam slova droga. Nicméně aby jsme dostály kvality Wikipedie, vkládám šablonu požadující doložení.--Juan de Vojníkov 1. 9. 2008, 05:48 (UTC)
Vážený, jednak tu nevykřikuji, ale píšu. Pak také vemte v úvahu, že "brát drogy" má negativní podtext. Málokdo si pod tím představí nasušený heřmánek. Mimochodem nejsem žena, takže "dosáhl(i)". Není tedy třeba nic dokládat a odkaz na slovo droga je zde zcela zbytečný až matoucí vzhledem k exotičnosti ženšenu v ČR. Slovo látka již dostatečně zdomácnělo pro bylinné směsi a extrakty všeho druhu a zde vyhovuje. --DeeMusil 6. 10. 2008, 00:14 (UTC)

Jen poznamenám, že ženšen (kořenová část) je jako droga klasifikován, o žádný nesmysl se nejedná. [1] --Kacir 6. 10. 2008, 00:37 (UTC)

Podoba článku[editovat zdroj]

Myslím si, že na tomto jméně by měl zůstat rod. Ta etymologie spíše patří na Wikislovník: [2], případně z toho udělat rozcestník.--Juan de Vojníkov 1. 9. 2008, 05:51 (UTC)

Navrhuji opět, zrušit tento rozcestník, protože se o žádný rozcestník nejedná a sloučit sem článek Panax. Panax je česky ženšen a je tady zvykem umísťovat články o taxonech na české jméno. To že je ženšen x dalších druhu je irelevantní - pokud nemají české binomické jméno, mají smůlu a budou umístěny na latinském názvu. Takových rostlinných druhů, které v češtiny označujeme pouze jedním slovem je mnoho - rozhodně to ale neznamená, že děláme takovéto podivuhodné rozcestníky.--Juan de Vojníkov 11. 9. 2008, 07:12 (UTC)

Souhlasím. Navíc tento rozcestník bych doporučil zkopírovat do článku Ženšen(rozcestník) ale pouze pod podmínkou, že se mu bude někdo věnovat z odborného pohledu. Je nesmyslné držet mnoho odkazů na neexistující články. --DeeMusil 6. 10. 2008, 00:00 (UTC)
Dále bych chtěl upozornit, že slovo ženšen je používáno ve dvou oborech, tedy v botanice a v medicíně... a z toho vyplývá různé členění... Narážím na prapodivnou organizaci odrůd jakýchsi aralek. Pokud byste např. vyslovil slovo ženšen před 30 lety, v ČR by si všichni představili drobné stříbrné kuličky v papírové krabičce, dnes spíše sáčkovanou směs dextrózy a sacharózy s mírným obsahem extraktu ženšenu. Rostlinu zná málokdo - a když, myslí si že se jedí ty červené kuličky, co na ní rostou a nikoliv kořen. Stále se ale jedná o asijskou odrůdu Panax ginseng, která se používá pro léčivé účinky a se kterou se můžeme setkat nejčastěji. V tomto je anglická verze článku naprosto vyhovující... protože respektuje většinové užití názvu, nikoliv botanické nebo jiné... --DeeMusil 6. 10. 2008, 00:38 (UTC)