Diskuse:Šachové hodiny

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

svet-her.cz[editovat zdroj]

Vypadá to, že svet-her.cz krade články:

http://www.svet-her.cz/spolecenske-hry/sachove-hodiny-aradora-drevene/

Popis Pěkné šachové hodiny řady Aradora s velkým přepínačem v dřevěném provedení. Hodiny jsou natahovací, není tedy potřeba žádných baterií!

K čemu slouží šachové hodiny? Šachové hodiny jsou dvojice spřažených časoměrných zařízení, které se přepínají (zpravidla pomocí tlačítek) tak, aby vždy jedno zařízení šlo a druhé stálo. Používají se v šachu a jiných hrách pro dva hráče (například go, dáma) k odměřování času na přemýšlení. Na začátku hry má každý hráč přidělený jistý čas, který pod hrozbou prohry nesmí překročit do konce partie nebo do vykonání určitého počtu tahů. Moderní digitální hodiny navíc umožňují přidělit jistý časový bonus za každý provedený tah.

K přesnému určení okamžiku, kdy došlo k přečerpání vymezeného času, slouží u mechanických šachových hodin takzvaný praporek, kovová páka upevněná nad číslicí 12 na ciferníku. Velká ručička hodin praporek postupně nadzvedává jak se blíží k dvanáctce, a jakmile dvanáctku překročí, praporek spadne, čímž se vyznačí překročení časového limitu.

Stav, kdy již hráč trpí nedostatkem času na přemýšlení, protože se blíží konec časového limitu, se označuje jako časová tíseň.

Pokusím se je na to upozornit, jestli se omluví a svůj popis stáhnou anebo podají vysvětlení anebo uvedou zdroj a licenci. --Kychot (diskuse) 2. 9. 2014, 15:26 (UTC)

Dostal jsem odpověď, cituji:

Vážený pane Heřmane,

Děkujeme za upozornění. Texty u produktů Šachové hodiny jsou vskutku prakticky totožné se zmíněnými texty na české verzi encyklopedie Wikipedia a je pravděpodobné, že mohly být převzaty. Osobně jsem si tohoto faktu nebyl vědom z důvodu, že starší texty byly často do naši databáze přidávány brigádníky či zaměstnanci, kteří zde již nepracují a kontrolu zdrojů nás nenapadlo provést (z větší části se totiž jedná o naše překlady zahraničních informací výrobců či distributorů). K textům jsem nyní doplnili jejich nejpravděpodobnější zdroj, tedy českou Wikipedii a omlouváme se za možné porušení duševního vlastnictví. Rádi bychom požádali o Vaše porozumění v tom, že jakožto úzce specializovaný obchod s deskovými hrami a vším, co s nimi souvisí naše texty nejsou na našich stránkách umístěny pouze s účelem prodat zboží, ale také za účelem osvěty potenciálních, příležitostných či věrných hráčů společenských her. V případě Vaší žádosti jsme samozřejmě ochotni text ze stránek stáhnout. Děkujeme za pochopení a přejeme příjemný zbytek dne.

S přátelským pozdravem Josef Olt

SVĚT HER - společenské hry, hlavolamy a puzzle Janovského 920/34, 170 00 Praha 7 - Holešovice Telefon: 774305064, Skype: svether, ICQ: 332 757 706

www.svet-her.cz, email: obchod@svet-her.cz

Já myslím, že to tak už bude dobré, ne? --Kychot (diskuse) 2. 9. 2014, 17:53 (UTC)