Diskuse:Řecký oheň

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosil bych o odstranění šablony. Bengálský oheň a řecký oheň jsou dvě naprosto rozdílné věci. Řecký oheň je subtance založená pravděpodobně na ropě a dalších látkách, doložená již od 7. století n. l., těžko tak mohla být dovezena do Evropy anglickými námořníky, jak se píše v článku o bengálském ohni. Spíš bych některé údaje v bengálském ohni smazal... --Mozzan 26. 1. 2012, 20:48 (UTC)

Vycházel sem především z úvodu, z definice, u obou šlo o oheň používaný v antice. Zkus teda prosím upravit tak, aby byl jasný rozdíl a případně ten protějšek zmínit a pak samozřejmě sám odstraň. --Nolanus C 26. 1. 2012, 20:58 (UTC)
No to bude trochu problém, protože jako byzantolog mám doma a v počítači o řeckém ohni stohy věcí, ale v případě bengálského ohně sahají moje informace o něm tak akorát na učivo ze střední školy. :o) Nicméně pokusím se k tomu něco najít. --Mozzan 26. 1. 2012, 21:21 (UTC)

Zbraň střelná X zbraň palná[editovat zdroj]

Mnohem více správné by bylo napsat, že byl Řecký oheň nahrazen zbraněmi palnými a ne střelnými jak je v závěru článku napsáno. Zbraněmi palnými se totiž označují zbraně, kde je využit střelný prach apod. kdežto zbraně střelné jsou luky, kuše apod. které byly již dávno známy a právě zbraněmi palnými postupně nahrazovány. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.179.184.107 (diskuse)

Složení řeckého ohně[editovat zdroj]

Jedná se o včelí vosk, který se napřed rozehřeje k bodu varu v nádobě nad ohněm a poté zapálí. Nehasit vodou, jinak dojde k exponenciálnímu nárůstu plamene!! Stejně funguje i parafín, ale ten nebyl v 7.stol znám. Aktivátorem je kyselina palmitová obsažená ve vosku. Ostatní zmiňované ingredience, jako síra, piliny, koudel apod. slouží pouze jako doplňková zahušťovadla, ředidla a katalyzátory hoření. Takže žádná záhada. Vyzkoušeno a ověřeno. Doporučuji nemazat a neměnit. Cenzurováním pravdy ochuzujete budoucí generace stejně, jako kdysi žháři Alexandrijské knihovny ochudili Vás.