Diskuse:Činka (mlhovina)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Český název[editovat zdroj]

Mám laický dotaz: Kdo pojmenoval tuto mlhovinu česky Činka (když anglicky (i německy) se jmenuje jinak)? (John Herschel podle v článku uvedeného odkazu zjevně ne.) Díky, --Jiří Janíček (diskuse) 3. 8. 2013, 11:27 (UTC)

Dumb-bell je činka, to není české specifikum. V odkazovaném Herschelově popisu jsou právě tato slova, i když ještě ne explicitně jako jméno. Ale od té doby se to vžilo. --egg 4. 8. 2013, 10:59 (UTC)byl
Aha, díky! Já jsem viděl v en The Dumbbell Nebula (also known as Apple Core Nebula, Messier 27, M 27, or NGC 6853), z čehož nic nevypadalo na činku – myslel jsem si, že výraz pro činku v en i de asi určitě znám, tak že by bylo náležité buď Dumbbelova mlhovina, nebo něco s tím dumb-bellem (jako apelativem), ať už to znamená cokoli... Byl jsem s tím příliš rychle hotov. (A v němčině by to zas byla nějaká mlhovina Hantelova/Hantelová... :) ) +Díky za rychlou odpověď!
Kdo název počeštil už je druhotné (mimochodem, dá se to nějak jednoduše zjistit?) --Jiří Janíček (diskuse) 5. 8. 2013, 15:28 (UTC)

Forma názvu[editovat zdroj]

+Nebylo by lepší, aby se článek jmenoval Činka (mlhovina) než Mlhovina Činka? Ve druhém případě nebylo jasné, jestli se mlhovina nejmenuje Mlhovina Činka (s velkým M) (a spíš to naznačovalo, že ano) – proto jsem to (s odvahou) změnil (i když v Kategorie:Planetární_mlhoviny vidím, že tím starým systémem je pojmenována většina planetárních mlhovin v české wiki – na druhou stranu jde o pouhé čtyři (nyní tři) z šesti, u kterých toho rozhodování připadalo v úvahu) – kdyžtak to vraťte – díky. --Jiří Janíček (diskuse) 5. 8. 2013, 17:01 (UTC)

Já nemám rád závorky v názvu, protože v mnoha situacích rozbíjí funkčnost URI. Proto jsem se dříve snažil pojmenovávat články raději ekvivalentním českým opisem. Už to nedělám, rezignoval jsem. --egg 6. 8. 2013, 07:46 (UTC)
OK. Ale nechtěl jsem Vás tou změnou frustrovat... :) --Jiří Janíček (diskuse) 6. 8. 2013, 22:16 (UTC)