Diskuse:Černá (přítok Cvikovské Muldy)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

U řeky, která protéká územím České republiky, bych jednoznačně volil český název i za cenu rozlišovače. --Tchoř 2. 2. 2009, 08:10 (UTC)

Než jsem tento článek vytvořil, dlouho jsem s názvem váhal. Vzhledem k tomu, že se u nás jedná o celkem neznámý tok, (přiznejme si, kdo ji zná) pramenící v Německu, u nás protéká v bezprostřední blízkosti hranic v délce necelých 17 kilometrů z celkových téměř 50 km, navíc 80% povodí řeky se nachází v Sasku, rovněž naprostá většina významných sídel na řece se nachází na saském území, jsem zvolil německý název. Vytvořil jsem rovněž přesměrování, takže není problém tuto řeku dohledat, pokud někdo zná její české označení. Čekal jsem tvoji reakci : ) Velice rád bych znal i názory dalších, takže... (Prosím neporovnávat s řekami jako je například Labe) --JirkaSv 2. 2. 2009, 20:42 (UTC)
Že tu říčku pravděpodobně většina Čechů nezná, mi nepřijde moc podstatné (kdybychom to brali v poměru populací, tak Němců ji zná pravděpodobně ještě méně). Především myslím, že mezi českými mluvčími nebude víc těch, co ji znají pod jménem Schwarzwasser, než těch, co ji znají pod jménem Černá. 17 kilometrů z 50 vůbec není zanedbatelné, a nedá se říct, že by ta řeka byla pro ČR nevýznamná. Konkrétně se o ní lze dočíst, že je na ní vodní nádrž Myslivny, která je postavená za účelem „zásobení oblasti Jáchymov – Ostrov pitnou vodou“ (to asi nebude jeden dva-lidé, spíš pár tisíc). I před vybudováním nádrže byla Černá významná jako zdroj vody (blatenský příkop), dneska je to rekreační oblast, zajímavá třeba pro rybáře (pro které je předpokladám hranice z hlediska povolenek podstatná i dnes a že je Černá 17 kilometrů v Čechách je pro ně významné), stejně jako pro běžné turisty. Nevidím důvod dát přednost německému názvu, který se, pokud vím, v českých materiálech nepoužívá a i zběžné googlování neukazuje, že by se nějak výrazně vyskytoval. Jinak můj názor je takový, že tyto argumenty nejsou potřeba, píšeme českou wikipedii, minimálně u objektů v České republice by měl být český název zvolen zcela automaticky a bez váhání. U zahraničních objektů váhání nad méně používanými českými názvy chápu, ale tady ne. --Tchoř 2. 2. 2009, 21:36 (UTC)
Pokud vás zajímá názor nezaujatého kolemjdoucího, tak i přes své výhrady k počešťování geografických názvů (jak to tady někteří předváděli a předvádějí) v tomto případě souhlasím s Tchořem, takže bych v tomto případě dal přednost názvu českému. --Harold 2. 2. 2009, 21:46 (UTC)

Diskuse ustrnula, zdá se mi, že argumenty i počet příznivců svědčí pro český název, provedl jsem tedy přesun. Raději bych to přesunul rovnou na "Černá (přítok Cvikovské Muldy", ale předpokládám, že pro to není v tuto chvíli podpora. --Tchoř 30. 4. 2009, 20:10 (UTC)