Diskuse:Čínská filozofie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Plagiát[editovat zdroj]

Doporučuji odstranění zbytečné omáčky, třeba v odstavci

Čína je svou rozlohou, počtem obyvatel a rozmanitostí klimatických podmínek srovnatelná spíše s celým evropským světadílem, než s jednotlivými státy. Při odhalování tajemství čínské filosofie si je tento určující faktor potřeba uvědomit a společně s ním ještě další dva. Druhý je kulturní úroveň čínské civilizace a třetím je fenomén čínského jazyku a písma.

Chybí informace, jaký vliv měla rozloha, počet obyvatel a klimatické podmínky na čínskou filosofii. Slovní spojení si je tento určující faktor potřeba uvědomit nenese žádnou informaci. Stejnětak třetím je fenomén čínského jazyku a písma: proč používat zamlžující odkaz fenomén, které je hned o dva odstavce dále jasně vysvětlen jako čínština nemá podmět a předmět? Toto jednoduché vysvětlení je přehlednější podat hned.

Mnohem srozumitelnější mi proto přijde formulace

Rozdělenost starověké Číny na nezávislá knížectví vedla podobně jako v Evropě k rozmanitosti filosofie. Čínská filosofie byla dále určena vysokou kulturní úrovní a čínštinou, kde se nepoužívá podmět a předmět. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.31.40.122 (diskuse) 2. 7. 2011 (CE(S)T)

Na této omáčce je nejhorší, že se jedná slovo od slova o přepis z knihy "Malé dějiny filosofie" od H. Störiga, která je sice dole v literatuře, jakkoliv ovšem chybí odkazy přímo v textu. Článek tak lze považovat za plagiát kapitoly o čínské filozofii z této knihy. Jelikož se má jednat o překlad ze slovenské Wikipedie, je možné, že prvotní chyba se udála tam. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 147.229.63.10 (diskuse) 10. 4. 2016 (CE(S)T)