Diskuse:Ústa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Kacir v tématu „Chuťová čidla

Chuťová čidla[editovat zdroj]

Chuťová čidla mají za úkol sání, polykání a vyměšování trávících šťáv. Cože? --Miraceti 06:41, 9. 8. 2005 (UTC)

Taky se divím. Proto jsem tam dal upravit. Časem to asi udělám, když mne nikdo nepředběhne...Cinik 07:00, 9. 8. 2005 (UTC)
Musí se ten článěk jmenovat takhle krkolomně? Myslíte si, že to pod tímhle názvem někdo najde?? Pokud už snad trváte na tomto názvu, co redirect z ústa apod.? Kotec 11:11, 7. 2. 2006 (UTC)
No, ústa je jenom ta díra, do vevnitř je ústní dutina, ale myslím, že pokud se to v článku vysvětlí, což by se stejně mělo udělat, tak by to šlo. Rozhodně lepší než stávající název. --Bodlina 11:24, 7. 2. 2006 (UTC)
Pěkná definice: ústa je jenom ta díra, velmi srozumitelná. --Kacir 25. 7. 2022, 20:12 (CEST)Odpovědět

@OJJ: Až se ti bude chtít, fixni prosím 243 položek: Ústa a ústní dutinaÚsta (seznam). Díky. --Kacir 25. 7. 2022, 20:12 (CEST)Odpovědět

@Kacir: Akorát se naskýtá problém, že sem vede i redir Ústní dutina a některé články přímo o ústní dutině hovoří, viz Znělá palatální ploziva. Tedy potenciálně sem zafixujeme i články, které mají vést na ústní dutinu. OJJ, Diskuse 30. 7. 2022, 11:51 (CEST)Odpovědět
Redir z ústní dutiny sem vede díky tomu, že v článku je zatím sloučen i obsah lidské dutiny ústní, která ma vlastní interwiki. Tedy nepříliš šťastné smíchání. Ideální by bylo tvary:
* XY: |ústní dutina]], …|ústní dutiny]], …|ústní dutině]], …|ústní dutinou]] zafixovat na prozatimním rediru > [[Dutina ústní (člověk)|XY]], s kontrolou výskytu, a já bych příští týden založil heslo dutiny. --Kacir 30. 7. 2022, 15:53 (CEST) / --Kacir 30. 7. 2022, 16:19 (CEST)Odpovědět
U Ústa a ústní dutina jsem odfiltroval odkazy netýkající se člověka, takže teď lze zafixovat:
Ponořil jsem se do názvosloví, jestli nakonec nepojmenovat článek jako Ústa (člověk), ev. obecně "Lidská ústa" dle en:Human mouth; v podstatě žádná česká literatura se ústy (lat. os, řec. stoma) jako anatomickou strukturou podrobně nezabývá z hlediska definice a ohraničení. Naopak anglické a mezinárodní literatury k "mouth", tedy ústům jako nadřazené struktury k ústní dutině je dost. Jsou zde dva přístupy:
1. z hlediska anatomického názvosloví (Čihák)
Lidské tělo
Tělní kmen
Hlava
Obličej
Ústa
2. z hlediska trávicího systému (např. anatomie 3.LF), dtto Čihák a další, se český termín "ústa" nepoužívá a prvním oddílem je dutina ústní (cavitas oris).
Terminologia Anatomica jako mezinárodní standard anatomické terminologie nadřazuje "ústa" oddílu "dutiny ústní", viz 2. přístup: 1. přístup (ústa jako část hlavy) a 2. přístup (ústa jako část trávicího ústrojí)¨.
Z hlediska jednotného přístupu je tedy vhodné mít hlavní článek na "Ústa" a specifický o člověku na "Ústa (člověk)", který založím.--Kacir 30. 7. 2022, 21:28 (CEST)Odpovědět