Diskuse:Úd (hudební nástroj)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kvůli tomu dost nestandardnímu apostrofu na začátku (který nemáme ani u jiných hesel, kde je na počátku hrdelné arabské ajn) a kvůli délce to tedy přesunuji na "Úd (hudební nástroj)", aby se na to nezačalo odkazovat interwiki v dosavadní podobě "'Ud". Diskuse k tomu viz Wikipedista_diskuse:Pastorius#.C3.9Ad. --Mmh 23:24, 7. 5. 2007 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

Při dohledávání, jaký pravopis se kdy a kde používal, jsem narazil na pravopis "út" v knize Hudební nástroje od Antonína Modra, 1943. Asi blbě hledám, ale nějak jsem nenašel, jak nejlépe citovat takový tištěný zdroj. Může mi někdo pomoci? --Mmh 11:48, 8. 5. 2007 (UTC)

Jak citovat apod. vizte na Wikipedie:Vzhled_a_styl#Poznámky a možná i vyberte šablonu z Kategorie:Šablony:Citační šablony --Li-sung 11:53, 8. 5. 2007 (UTC)
Díky. Tak jsem tedy, jako obvykle, blbě hledal. --Mmh 11:58, 8. 5. 2007 (UTC)

Pravopis[editovat zdroj]

Ještě jednou jsem dohledával pravopis v literatuře i na netu. V české tištěné literatuře se bohužel o údu moc nepíše, není moc známým nástrojem. Na netu se vyskytuje úd, ud, `ud, oud ale zdroje medle věrohodnější, tedy například netové verze tištěných časopisů (např. Reflex, Dotek), stránky pravopisně jinak dobře udržované a pod. uvádějí povětšinou úd, zatímco ud aj. je spíše tam, kde používá pravopis stylu Cairo. Ve starší literatuře jsem našel i út a elaúd. --Mmh 12:12, 8. 5. 2007 (UTC)