Diskuse:Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Πετροςφιλολογος v tématu „Kritika části "Nefunkční ÚOHS v síti politické korupce"

Kritika části "Nefunkční ÚOHS v síti politické korupce"[editovat zdroj]

Výše uvedené pasáži si dovolím vytknout následující:

  1. Pasáž není aktuální (Rafaj už není předsedou).
  2. Pasáž nekriticky přejímá stanovisko konkrétních subjektů, aniž by blíže popisovala, v čem má spočívat údajná nefunkčnost úřadu. Ve světle svého názvu tak tato část článku působí velmi přesvědčivě, ačkoliv se vlastně neopírá o žádné objektivní informace.
  3. Zohledním-li kontext tam řešeného tématu, tj. nastavení systému dozoru nad zadáváním VZ, který je značně složitý, funguje v každém státě trochu jinak a z podstaty věci nemůže být dokonalý, protože jeho účelem je regulovat tvrdý konkurenční boj, jehož se účastní protřelí profesionálové, pak si nemohu odpustit poznamenat, že jsou zde vyslovené názory k úřadu jako takovému nepřiměřeně příkré. Ano, stávající systém dozoru nad zadáváním VZ by jistě bylo možno vylepšit a zefektivnit, ale určitě není možno tvrdit, že úřad neplní svůj účel. Nakonec, nic takového nevyslovily ani správní soudy, které rozhodnutí úřadu přezkoumávají. Úřad funguje a dodavatelé se na něj obracejí se svými stížnostmi na nezákonné postupy zadavatelů.
  4. V kontextu nyní kritizované pasáže článku pak navazující část "Navrhovaná reforma ÚOHS" vyznívá tak, že jde o ideální či jediné správné řešení. Jde přitom o řešení značně radikální (vytvoření nového úřadu fungujícího na zcela odlišných principech, než je tomu doposud).

Domnívám se, že tento článek ve stávajícím znění obsahuje určitý jednostranný a vyhrocený pohled na věc. Z toho důvodu není objektivní. Jednostrannost prezentovaných názorů přitom "bije do očí". Je tedy otázkou, jaký záměr byl sledován tím, že pasáž "Nefunkční ÚOHS v síti politické korupce" byla do článku vložena. --Πετροςφιλολογος (diskuse) 2. 9. 2022, 18:02 (CEST)Odpovědět