Česko-kapverdská obchodní komora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česko-kapverdská obchodní komora
Logo Česko-kapverdské obchodní komory
Logo Česko-kapverdské obchodní komory
ZkratkaČKOK
Vznik2020
Právní formaspolek
SídloNa příkopě 393/11, Praha, 110 00, Česko
Hlavní orgánVýkonná rada
Oficiální webwww.ck-obchodnikomora.cz
Datová schránkawvdnjab
IČO09202421 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česko-kapverdská obchodní komora (ČKOK) byla založena v květnu 2020 na základě iniciativy prezidentky Nadačního fondu Naděje Cabo Verde paní Mónica Sofia Duarte. Sídlo komory se nachází v centru Prahy na Václavském náměstí 777/12. Cílem ČKOK je rozvoj obchodních vztahů mezi Českou republikou a Kapverdskou republikou. Za tímto účelem spolek spolupracuje s vládami obou zemí, jejími vysokými reprezentanty a významnými podnikateli.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní myšlenkou vzniku komory bylo vytvořit instituci, která bude v České republice propagovat partnerství mezi Českou republikou a Kapverdskou republikou. Spolupráce mezi oběma zeměmi se datuje od 90. let a zaměřuje se na oblasti vysokoškolského vzdělávání, cestovního ruchu, zemědělství, životního prostředí a politických vztahů.

Hlavní cíle ČKOK[editovat | editovat zdroj]

Mezi hlavní cíle Česko-kapverdské obchodní společnosti patří:

  • propagovat rozvoj podnikání mezi českými a kapverdskými společnostmi a podněcovat také nekomerční subjekty v jejich činnosti v souvislosti s oběma zeměmi
  • podporovat a rozvíjet obchodní a kulturní spolupráci vytvářením prostoru pro komunikaci a diskusi o záležitostech společného zájmu
  • úzce spolupracovat s dalšími organizacemi působícími v tomto sektoru
  • pomáhat Českým občanům žijícím na Kapverdách a Kapverďanům v České republice zejména v komunikaci s úřady a výukou místního jazyka.

Charitativní činnost[editovat | editovat zdroj]

Česko-kapverdská obchodní komora se rovněž podílí na rozvojových a charitativních projektech. V této záležitosti úzce spolupracuje s nadační fondem Naděje Cabo Verde, jehož misí je zlepšovat budoucnost kapverdských dětí. Dále podpořili projekt školních autobusů pro kapverdské děti a momentálně spolupracuje na kampani "Build the Future", která má za cíl vybrat peníze na střešní tašky pro 100 kapverdských ohrožených rodin.

Pomoc při první vlně koronavirové pandemie 2020[editovat | editovat zdroj]

Během první vlny koronavirové pandemie na jaře 2020 Česko-kapverdská obchodní komora hrála důležitou roli jakožto hlavní partner české a kapverdské vlády ve věci nouzových odletů ze zemí, kde čeští občané pobývali jako turisté. Dále zajistili kapverdským občanům ochranné roušky, dezinfekce, ozonizéry a plicní ventilátory.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]