Zend

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zand)
Možná hledáte: Zend Engine nebo Zend Framework.

Zend, též Zand, je středoperský překlad Avesty, jež byla sepsána v avestánštině, doplněný o komentáře.[1] Někdy je výraz Zend-Avesta nesprávně užíván pro Avestu samotnou.[2] Obsahuje různé pokusy o vysvětlení svatých textů a staly se základem exegetické literatury sásánovské doby. Lze předpokládat že podobná exegetická literatura existovala již v době kdy ještě byla avestánština jazykem běžně srozumitelným. Naznačuje to například fakt že Hérbedestán, příručka pro výuku kněžstva, obsahuje avestánské pasáže podobného charakteru, a na existenci dalších snad odkazují gáthy. Takové pokusy o interpretaci Avesty mohly vést například ke vzniku zurvanismu nebo ztotožnění perské bohyně Anáhity se zarathuštrickou Ardí Súrou, a k výrazné celkově proměně zarathuštrického náboženství vůbec.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VAVROUŠEK, Petr. Učení nejstaršího mazdaismu. In: ZEMÁNEK, Petr. Chatreššar : Ročenka Ústavu starého Předního východu a srovnávací jazykovědy. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2002. S. 50.
  2. Avesta [online]. Livius.-org [cit. 2020-02-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. KREYENBROEK, Philip G. Exegesis – In Zoroastrianism [online]. Encyclopædia Iranica [cit. 2020-02-28]. Dostupné online. (anglicky)