Světový den divadla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z World Theatre Day)

Světový den divadla (World Theatre Day, zkráceně WTD) se slaví 27. března. Byl zaveden v roce 1961 Mezinárodním divadelním institutem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Světový den divadla byl poprvé slaven v roce 1962[1] Mezinárodním divadelním institutem (ITI). Slaví se každoročně 27. března středisky ITI a mezinárodní divadelní komunitou. Ku příležitosti těchto oslav se pořádají různé národní a mezinárodní divadelní akce. Jednou z nejdůležitějších je šíření Mezinárodního poselství Světového dne divadel, prostřednictvím osobnosti světového významu, pozvané střediskem ITI, která sdílí své reflexe na téma Divadlo a kultura míru. První Mezinárodní poselství Světového dne divadla bylo napsáno v roce 1962 Jeanem Cocteau. Poprvé se tak stalo v Helsinkách a následně ve Vídni na 9. světovém kongresu ITI v červnu 1961, kde prezident Arvi Kivimaa navrhl jménem finského centra Mezinárodního divadelního institutu zavedení Světového dne divadla. Návrh, podpořený skandinávskými centry, byl většinou schválen.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku World Theatre Day na anglické Wikipedii.

  1. World Theatre Day [online]. [cit. 2020-03-27]. Dostupné online. 
  2. CHAMBERS, Colin. Continuum Companion to Twentieth Century Theatre. [s.l.]: Continuum International Publishing Group, 2006. ISBN 9781847140012. S. 849. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]