Wikipedistka:Jrnka ka/Pískovište 6

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kaňk (radnice) čp. 1, památkově chráněno od roku 1958

https://pamatkovykatalog.cz/radnice-2324696

Dům s ohradní zdí, na místě původní radnice z roku 1582. Volně stojící patrová stavba na půdoryse písmene U s poměrně ozdobnou barokní fasádou a mansardovými střechami. Barokní charakter stavby, klasicistní a pozdější úpravy.

DĚJINY[editovat | editovat zdroj]

Předchůdcem dnešní stavby byla radnice z roku 1582, s dodatečnou přístavbou věže. Nová radnice vznikla po roce 1763, za účasti zednického mistra Voglera a po jeho smrti Václava Kouska. Další úpravy se uskutečnily kolem roku 1800. V dnešní hmotě je budova z konce 18. století, s využitím staršího organismu, již patrového, s jednoduchou obdélnou dispozicí. Ze starší stavby, zřejmě dřívější renesanční radnice, se v patře zachoval portálek bez profilace a plechová páskami přepásaná vrata (barokního původu). Na konci 19. století nebo na počátku 20. století byl objekt prodloužen o západní přístavek, který byl postupně dále rozšiřován. V roce 1933 byly provedeny dílčí úpravy v interiéru, dále pak v roce 1945 a 1954. Od roku 1973 započaly přípravy celkové rekonstrukce objektu, která byla ukončená v roce 1982. V roce 1988 došlo k dalším adaptacím, při kterých měl být rozdělen kinosál.

POPIS[editovat | editovat zdroj]

Dům čp. 1 (původní radnice) stojí v centru Kaňku, naproti kostelu sv. Vavřince. Jednopatrovou stavbu, postavenou na půdoryse písmene U, doplňuje ohradní zeď ohraničující pozemek vedle radnice (západně od stavby). Radnice je rozlehlá trojkřídlá stavba, kterou v průčelí člení trojosý risalit zakončený trojúhelným neodděleným štítem. Dodatečně asi ve 2. pol. 19. století bylo připojeno západní křídlo, které narušilo původní symetrickou dispozici. Křídla jsou o dvou osách, s rustikovanými pilastry. Stejně je oddělena pravá přistavěná část. Boční fasáda je čtyřosá s bohatým členěním vystouplých ploch, pod okny se uplatňují vykrajované parapety. Zachována zůstala původní mansardová střecha. Objekt byl původně v celém rozsahu zaklenut valenými klenbami s pětibokými výsečemi. Základem dispozice je střední průjezd, klenutý stlačenou valenou klenbou. Na schodišti jsou placky oddělené pasy, ve sklepě, který byl z větší části dodatečně zazděn, nalezneme pouze cihelnou klenbu. V patře je velmi plochá klenba chodby a odsazené fabiony v některých místnostech. Předmětem ochrany je radnice, ohradní zeď a příslušné pozemky.

POPIS PAMÁTKOVÉ HODNOTY[editovat | editovat zdroj]

Dům na místě výstavné radnice z roku 1582, barokního původu (zřejmě s částečným použitím starší stavby), klasicistně přestavěný, s téměř zámeckou dispozicí. Ze starší stavby se zachoval mimo jiné renesanční portálek v patře. Z hlediska stavební historie dům patří mezi nejhodnotnější objekty v Kaňku.