Wikipedistka:Ivas1950/Pískoviště II

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Claire Beck Loos[editovat | editovat zdroj]

A major contributor to this article appears to have a close connection with its subject. It may require cleanup to comply with Wikipedia's content policies, particularly neutral point of view. Please discuss further on the talk page(April 2011) (Learn how and when to remove this template message)
Claire Beck Loos
Claire Beck Loos self portrait, late 1920s Courtesy: Study and Dokumentation Centrum, Villa Müller, Prague, Czech Republic
Born 4. listopadu 1904

Plzeň

Died 19. ledna 1942

Riga

Occupation writer, photographer
Notable works Adolf Loos Privat

Claire Beck Loos (v rodném listu uvedeno jméno Klára Becková) byla třetí a poslední ženou architekta Adolfa Loose. Svým civilním povoláním byla fotografka.

Narodila se 4. listopadu 1904 jako prostřední dítě židovského plzeňského podnikatele Otto Becka. Sestřenice jejího otce, Rosa Hirschová, byla manželkou Alfreda Krause, bratra rakouského spisovatele a publicisty Karla Krause.

Poprvé se s Loosem setkala jako dítě, když architekt přebudovával byty jejich rodiny a blízkých příbuzných v Plzni. V roce 1929 se znovu potkávají v Paříži, po shlédnutí koncertu Josephiny Bakerové ve Vídni dochází k zásnubám a dne 18. července téhož roku se Claire přes odpor rodiny kvůli věkovému rozdílu partnerů stává Loosovou manželkou.

Cestuje s ním po Evropě (Nice, Francie, Paříž), pečuje o něho (Loos je silně nedoslýchavý) a působí i jako jeho sekretářka. V roce 1931 během pobytu v Paříži Claire od Loose odchází, k rozvodu pak dojde 30. dubna 1932. Setkává se s ním pak krátce před jeho smrtí, když se zotavuje po mozkové mrtvici v sanatoriu Rosenhügel u Vídně.

Na svůj život s Loosem vzpomíná v knize Adolf Loos Privat z roku 1936 (v češtině Adolf Loos. Privátní portrét, 2013), jejím prodejem se snaží získat finanční prostředky na realizaci hrobky, kterou si Loos sám navrhl.

Po rozchodu s Loosem nemá Claire stálý vlastní byt, v roce 1939 s matkou v Plzni přechodně pečuje o děti své sestry Evy, která po anšlusu Rakouska spáchala sebevraždu. Její bratr Max opouští Československo a prchá do Anglie. Matka Olga zůstává v dcerou v Praze, jsou deportovány do Terezína (Claire 10. prosince 1941, Olga 30. července 1942), krátce poté pak do Rigy (Claire 15. ledna 1942, Olga 20. srpna 1942), kde jsou zavražděny a pohřbeny v hromadném hrobě v lese Bikernieki.

References[edit][editovat | editovat zdroj]