Wikipedistka:Bronamil/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Eliška Machová[editovat | editovat zdroj]

Eliška Machová byla představitelkou generace žen vstupujících do veřejného prostoru v 80.letech 19.století. Hlavní ženskou rolí žen, tedy mateřstvím, se zaštiťovaly ženské organizace té doby, např. Moravskoslezská organizace ženská (dále MSOŽ) i při vstupu do splečenského prostoru.

Na posunu obrazu ženy nejen jako matky měla E.Machová velké zásluhy.

Podle Elišky Machové, jejíž názory souzněly s její vrstevnicí a přítellkyní Eliškou Krásnohorskou v tradičnějších názorech na veřejné uplatnění žen, se feministické cíle neslučovaly s její vizí ženského hnutí, totiž "s probouzením žen z nevědomosti a netečnosti".

V roce 1899 byla založena v Brně Ženská útulna jako hospic pro nezaměstnané a přestárlé ženy a také jako sirotčinec. Zázemí Ženské útulny pak bylo využito k administraci prvního ženského periodika na Moravě s názvem Věstník organizační, jehož účelem bylo stmelení všech moravských ženských spolků jakožto paralely pražského Ústředního spolku českých žen.

Počátkem roku 1901 spolupracovala E.Machová s prostějovskou frakcí strany Lidové a účastnila se aktivně předvolebních setkání. kde výrazně převažovaly ženy. Nebylo však manifestováno za požadavky feministické, nýbrž E.Machová vyzývala k přihlášení se žen k národu a plnění rodinných povinností, čímž byly myšleny výchovně-vzdělávací kompetence.

K osobě Elišky Machové přistupovaly historičky jako k představitelce školy Vesna, což byly její pozdější aktivity. V roce 1902 byla ustavena Slezská Vesna v Kateřinkách u Opavy. Z phistorických pramenů pohledu na osobu E.Machové je zřejmé, že se vždy jednalo o první impulzy a pak předávala kompetence jiným osobám.


Literatura[1][editovat | editovat zdroj]

  1. KRUTÍLKOVÁ, Hana. Moravskoslezská organizace ženská v letech 1901-1903. Brno: Moravské zemské muzeum, 2020. 18 s. ISBN ISSN 0323-0570.