Wikipedista:Zemneplocha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Proč jsem na Wikipedii?[editovat | editovat zdroj]

Mám pocit, že v poslední době je moderní kritizovat, popírat, zesměšňovat skoro vše. Zdá se, že všichni rozumí všemu. Od fotbalu, přes epidemiologii, evoluci, politiku, klimatické změny, až k moderním poznatkům vědy a popření vědy jako takové. Vzniká spousta dezinformačních webů a kanálů, které jsou plné podvrhů, podvodů, konspiračních teorií, pseudovědy. Je těžké „bojovat“ s informacemi na nich. Věda a pseudověda mohou řešit stejné otázky, ale přistupují k nim zcela odlišným způsobem. Snahou vědce je přiblížit se pravdě (realitě) co nejvíce - i když tato pravda není přitažlivá nebo snadno pochopitelná. Z tohoto důvodu může věda často působit na laickou veřejnost jako příliš složitá, nudná a nedůležitá. Pseudověda je naproti tomu z velké části zaměřena na to, aby lidem říkala to, co chtějí slyšet. Pseudověda je pak mnohem lepší než skutečná věda v tom, že dává publiku to, co si přeje. Lidé chtějí věřit, že existuje inteligentní, antropomorfní život na jiném místě vesmíru. Chtějí věřit v podivné síly a záhadné události. Chtějí věřit, že za dnešními titulky novin se skrývá smysluplná zákonitost, i kdyby to mělo být zlověstné vládní spiknutí. Do popředí se tak dostává samotná otázka: Co je vůbec pravda?

Je stále jasnější, že na pravdu se útočí. Zdá se, že už málokdo poslouchá fakta, často vidíme, že názor je platnější než důkazy. Pocity, emoce, převažují nad důkazy, a ideologie, popř. politické či ekonomické cíle, mají převahu. Musíme si tak dávat pozor na nesmysly ve všem, co na internetu čteme. Kdysi byly knihy alespoň okrajovou překážkou rychlého šíření dezinformací, protože jejich výroba trvala dlouho a vyžadovala určité investice a úsudek vydavatele. „Četl jsem to v knize“ znamenalo „to asi není úplně špatně, protože nějaká firma utratila peníze, aby to vložila mezi dvě obálky a vydala“. Samozřejmě to neplatilo úplně vždy. Nicméně knihy z renomovaných nakladatelství procházejí alespoň základním procesem vyjednávání mezi autory, redaktory, recenzenty a nakladateli. Dnes je však internet ekvivalentem milionů marnotratných „nakladatelství“, která vydávají cokoli, co chce kdokoli s klávesnicí říct, bez ohledu na to, jak hloupé - nebo jak odporné - to je.

Chtěl bych na wiki dávat informace o astronomii, vesmíru i vědě, informace založené na vědeckých poznatcích, kvalitních zdrojích. Pokud bychom špatně chápali vědu a přírodní zákony, naše letadla by havarovala, léky by nás otrávily, a vlastně kdybychom nevěřili například v existenci elektronů, tak by tento můj text v tuto chvíli nikdo nemohl na své obrazovce číst.


Odkaz na Pískoviště 2[editovat | editovat zdroj]

Odkaz na Pískoviště 3[editovat | editovat zdroj]