Wikipedista:Zelinář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Černá kapusta[editovat | editovat zdroj]

V České republice netradiční druh košťalové zeleniny z čeledi brukvovitých (Brassicaceae)[[1]]

Pěstováním, nároky a použitím se podobá v tuzemsku obvyklejšímu kadeřávku. Černá kapusta, jejíž latinský název zní Brassica oleracea Lacinato má zcela nezastupitelné místo v kuchyni severní a střední Itálie, kde se pěstuje pod názvem Cavolo nero a slouží jako zdroj čerstvé zeleniny po celý rok. Někdy se jí proto říká i toskánská kapusta. Pro svůj neobvkykle vysoký obsah vitámínů a minerálních látek se řadí mezi tzv. superpotraviny[[2]] Z vitamínů se černá kapusta pyšní vysokým podílem téměř všech vitamínů skupiny B, dále vitamínem C a E. Z minerálních látek jsou hojně zastoupeny vápník, hořčík a železo. Při tradičním italském způsobu konzumace spolu s olivovým olejem se všechny tyto důležité a zdraví prospěšné látky lépe vstřebávají do organismu. Dieteticky je černá kapusta považována za potravinu hrající důležitou roli v prevenci civilizačních chorob.

Pěstování a sklizeň[editovat | editovat zdroj]

Jako většina košťálovin se černá kapusta pěstuje z předpěstovaných sazenic, které se nazáhon vysazují na jaře v dostatečné vzdálenosti. Vyhovuje ji humózní, živinami dobře zásobená kyprá půda. Ocení pravidelnou zálivku. Dospělá rostlina se dá sklízet celá, anebo postupnou sklizní tmavých bublinatých listů od spodu rotslin směrem k růstovému vrcholu. Díky své odolnosti vůči chladu je v jižní Evropě ideální zimní zeleninou určenou k přezimování na záhonu a postupné sklizni v zimních měsících, tak jako je obvyklé i u růžičkové kapusty nebo kadeřávku v podmínkách středoevropského regionu.

Kuchyňské použití[editovat | editovat zdroj]

Italská kuchyně zná celou škálu rozmanitých úprav a využití černé kapusty. Lze z ní připravit velmi jednoduchou a přesto chuťově podmanivou omáčku k těstovinám, často se upravuje v kombinaci s luštěninami, je důležitou ingrediencí tradiční toskánské polévky ribollita toscana, křehké mladé listy se přidávají čerstvé do sálátů a pod. Tepelně se upravuje vařením, dušením, v páře nebo na oleji.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

[3] Česká ekofarma Vícemil o černé kapustě

[4] kuchař Theo Randall připravuje těstoviny s černou kapustou (eng)

[5]Ribollita toscana tradizionale (it)

[6]Italská pěstitelka o celoročním pěstování černé kapusty (it)