Přeskočit na obsah

Wikipedista:Yogiorgio/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dětský domov Korkyně, o.p.s.
ZkratkaDD Korkyně
Vznik1992
TypNestátní nezisková organizace
Právní formaObecně prospěšná společnost
ÚčelSociálně právní ochrana dětí
SídloKorkyně
PůsobnostDobříš, Korkyně, Nový Knín
ŘeditelTereza Jandová
ZřizovatelSOS 92 - Občanské sdružení
Kapacita20 dětí
Oficiální webwww.ddkorkyne.cz
IČO25630539 (VR)

Dětský domov Korkyně je nestátní nezisková organizace zajišťující sociálně právní ochranu dětí. Svou činnost zahájila v roce 1992, kdy se DD Korkyně stal prvním soukromým dětským domovem v České republice.

Sídlo a působnost[editovat | editovat zdroj]

Sídlo organizace je od jejího vzniku v obci Korkyně, která leží ve Středních Čechách, cca 40 km jihozápadně od Prahy. Budovu bývalé školy poskytl do pronájmu Obecní úřad Korkyně. Od roku 2015 působí DD Korkyně také ve městě Dobříš. Děti bydlí v budově tzv. Domečku Dobříš (8 míst) a pro dospívající děti ve věku 15 - 18 let je určen tzv. Cvičný byt (4 místa). V Dobříši mohou děti navštěvovat některou ze základních škol, případně i Gymnázium Karla Čapka. Město Dobříš nabízí dětem možnost účasti na mnoha volnočasových aktivitách a příležitost integrace mezi jejich vrstevníky. Výborná dopravní obslužnost umožňuje dětem bezproblémové dojíždění na střední školy v Praze či Příbrami a usnadňuje také návštěvy dětí rodiči nebo příbuznými. V Novém Kníně a Řitce jsou pro klienty od 18 let k dispozici tzv. Startovací byty, ve kterých mohou bydlet již bez dohledu vychovatelů.

Filozofie organizace[editovat | editovat zdroj]

Cílem Dětského domova Korkyně je vytvářet bezpečné prostředí, ve kterém děti mohou dosáhnout svého osobního maxima a znát svoje kořeny a historii. Zaměstnanci přistupují ke každému dítěti jako k jedinečné osobnosti. Všechna rozhodnutí týkající se dětí jsou posuzována z hlediska jejich individuálních zájmů a potřeb. Krédem DD Korkyně je udržet a rozvíjet partnerství s rodinou dětí umístěných v dětském domově. Cílem je zachovat vazbu mezi dětmi a jejich rodiči. Podpora těchto vazeb vede ke zmírnění negativních dopadů ústavní výchovy.

Děti nejsou vystavovány nestandardním životním situacím, jako je například aktivní účast na propagačních akcích nebo při předávání sponzorských darů. Tyto situace do života dětí nepatří a DD Korkyně důsledně  chrání soukromí a osobní údaje dětí.

Dlouhodobé projekty[editovat | editovat zdroj]

Projekt "I já mám mámu" je v zařízení realizován již od roku 2009. Program je zaměřen na podporu a udržení vazby mezi rodičem a dítětem umístěným v dětském domově. Podstatou projektu je rozšíření pracovního týmu o terénního sociálního pracovníka, který rodinám pomáhá s vytvářením bezpečného prostoru pro jejich děti. Snaží se o co nejčetnější smysluplný kontakt mezi dítětem a jeho rodinou, mapuje možné zdroje i v širší rodině a pomáhá rodinám s převzetím dítěte do své péče. Práce s rodinou zahrnuje mj. rodinné konzultace s rodiči dětí umístěných v zařízení a pořádání společných akcí pro rodiče a děti. Projekt "I já mám mámu" je stále zdokonalován a díky tomuto programu se daří navracet klienty DD Korkyně zpět do rodin.

Hlavní náplní projektu „Samostatně do života“ je příprava dětí na samostatný život již před dovršením 18 let, případně do dokončení studia (maximálně do 26 let). Během realizace projektu si mladí dospělí ve věku od 15 do 18 let (smluvně max. do 26 let) posilují schopnosti pečovat sami o sebe, svou domácnost, hospodařit s penězi, zdokonalují se v sociálních dovednostech, získávají nové zkušenosti a dovednosti v běžných životních situacích. Mají příležitost vyzkoušet si žít nanečisto s podporou a pomocí odborného vychovatele. Projekt se uskutečňuje v samostatném bytě mimo zdi zařízení dětského domova.

Pěstounská péče[editovat | editovat zdroj]

????

Zdroje financování[editovat | editovat zdroj]

Financování organizace je vícezdrojové. Dětský domov Korkyně jako soukromé školské zařízení nedostává žádné veřejné prostředky na investiční náklady. Proto například na vybavení a rekonstrukce budov nebo koupi a provoz automobilů musí DD Korkyně získávat peníze ze soukromých zdrojů. Úspěch domova tak závisí i na podpoře nadací, firem a lidí, kteří důvěřují práci zaměstnanců. Formy pomoci zahrnují možnost finančního nebo věcného daru, příspěvek do pravidelně vyhlašované veřejné sbírky či nákup v e-shopu darů na webových stránkách organizace. Příspěvky od státu jsou určené na platy zaměstnanců.....? Přehled hospodaření organizace je k dispozici v každoroční výroční zprávě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

http://www.pomoztedetem.cz/o-pomozte-detem/clanky/kde-penize-pomahaji-detsky-domov-korkyne/ - On-line video o DD Korkyně v rámci projektu Pomozte dětem

Jindra Kastnerová: Děti z Korkyně našly nový domov v Dobříši, Dobříšské listy 10/2015

Dobříš je pro naše děti lepší, Dobříšsko Aktuálně, 27.5. 2015

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

http://www.ddkorkyne.cz/ - Oficiální webové stránky Dětského domova Korkyně, o.p.s.

https://www.facebook.com/DDKorkyne/ - Oficiální Facebookový profil