Wikipedista:Wikimol/Pravidla pro pravopis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cílem Wikipedie je otevřená encyklopedie přístupná pro každého, nejen pro čtení, ale i wiki úpravy. Na straně čtenářské z toho plyne potřeba používání běžného, obvyklého jazyka a běžného pravopisu, v rámci encyklopedie co nejkonzistentnějšího. Naopak na straně přispěvatelů otevřenost naopak znamená možnost přispívat s jakýmkoli pravopisem a nezatěžování přispěvatele složitým systémem pravidel a výjímek. Tyto dva požadavky jsou v principu protichůdné, a proto jakákoli pravidla pro pravopis ve Wikipedii jsou nutně kompromisem. Pokud se dostanete do sporu o pravopis, zvažte i protichůdná hlediska a nutnost kompromisu si připomeňte.

Postup řešení podle tohoto pravidla je

  1. Umožnit každému přispívat s téměř libovolným pravopisem.
  2. Definovat optimální stav pravopisu.
  3. Umožnit a doporučit změny, které tento stav přibližují, nedoporučit nebo výslovně zakázat změny, které tento stav oddalují.

V případě českého jazyka je navíc pravopis, a zvláště jeho formální norma, předmětem mnoha vášnivých debat a osobní pravopisné preference mohou mít až politický nádech. Wikipedie se v tomto drží zásady, platné pro obsah článků – Wikipedie se omezuje na popisování existujícího světa a nesnaží se jej explicitně měnit. V případě pravopisu to znamená, že Wikipedie se nesnaží prosadit vlastní pravopisný názor, nebere jako konečné měřítko oficiální standard, ale ani k němu není v opozici.

Závazná část[editovat | editovat zdroj]

Optimální stav[editovat | editovat zdroj]

  1. Pravopis a jazyk obecně by měl odpovídat běžnému užití v současné encyklopedické a odborné literatuře.
    1. Ve většině přípádů takový pravopis odpovídá oficiální pravopisné normě.
    2. Pokud je prokazatelné, že se tato norma (poslední vydání Pravidel) od běžného užití odlišuje, je nutné dát přednost běžnému užití.
    3. Pokud se přibližně stejně často vyskytuje více alternativnich způsobů psaní, je možné používat kterýkoli z nich. Pravopis by pak měl být jednotný v rámci článku nebo ještě lépe v celé oblasti souvisejících článků.
  2. Pokud se běžně vyskytuje více alternativnich způsobů psaní názvu článku, je vhodné aby existovala odpovídající přesměrování.
  3. Při psaní se snažte vyhnout přehnanému užívání odborné terminologie v případech, kde nic nepřináší a existuje běžný ekvivalent. Články o obecných tématech musí být srozumitelné i čtenáři, který není s oborem blíže obeznámen.
  4. V doslovných citátech ponechte původní pravopis autora citátu. Pokud by takový text byl nesrozumitelný dnešnímu Čechovi, můžete vedle uvést překlad.

Doporučené postupy[editovat | editovat zdroj]

  • Obecně, můžete vložit text s jakýmkoli pravopisem. Pokud zakládáte nový odborný článek, doporučuje se zjistit, jakou terminologii používají již existující články ze stejné oblasti. Pokud vkládáte text do již existujícího článku, je z alternativních způsobů psaní vhodné volit pravopisné alternativy, které už článek používá.
  • V případě nejasností nebo konfliktů se řiďte stránkou Wikipedie:Pravopis. V krajním případě může být hlasováním Wikipedistů stanovena preferovaná pravopisná alternativa. O případech rozhodnutých na stránce Wikipedie:Pravopis se dále nediskutuje a je přijatelné opravovat odmítnutou alternativu, jako by se jednalo o pravopisnou chybu.

Praktické aspekty[editovat | editovat zdroj]

  • Přijatelným způsobem prokazování četnosti užití může být například (následuje demonstrativní výčet)
    • Český národní korpus, pokud je poměr četností alespoň 1:5
    • internetové vyhledávače, pokud je poměr četností alespoň 1:5
    • průzkum, provedený alespoň v deseti běžných učebnicích či základních dílech v oboru, pokud je poměr četností alespoň 1:5
  • Alternativy lze považovat za přibližně stejně časté, pokud je poměr četností u některého způsobu menší než 1:5
  • V případě nejasného výkladu Pravidel se obraťte na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český.